Fellegi: Jobb lenne állami kézen az orosz Mol-csomag

2010.10.21. 16:45 Módosítva: 2010.10.22. 09:52
Egy csütörtök délutáni Bloomberg-hír szerint Fellegi Tamás miniszter bejelentette, hogy megvenné, és még az idén az állam az orosz Szurgutnyeftyegaz több mint húsz százalékos Mol-részesedését. A hírről később kiderült, hogy nem egészen pontos, az amerikai hírügynökség a fejlesztési minisztérium kérésére helyreigazította az eredeti anyagot. Ami biztos, a kormány örülne, ha állami kézben lenne a most orosz tulajdonú Mol-pakett, de nem tárgyal a megvételéről. Az elemző szerint a részvényszerzés nem lenne jó üzlet.

A kormány érdeklődik a 21,2 százalékos részesedés megszerzése iránt. A vétel mellett Fellegi azzal érvelt, hogy a magyar kormány nem szívesen lát külföldi befektetőt stratégiailag fontos, meghatározó magyar vállalatban, írta a Bloomberg híre alapján a Portfolio.hu (az eredeti Bloomberg-cikk itt olvasható). "Azt gondoljuk, a magyar államnak előnyös lenne ha részvényese lenne a Molnak" – idézte Fellegi szavait a laptársunk; a miniszter szerint a tranzakciót a kormány a piacról finanszírozná. Lapunk úgy tudja, az állami tulajdonszerzésről már megszületett az elvi megállapodás, a pontos árról azonban még nem.

Semmi nincs úgy

A Bloomberg eredeti híre még úgy szólt, hogy a csütörtöki tőzsdei záróár alapján nagyjából 470 milliárd forintot érő részvénycsomagról még idén szeretnének megállapodni. Egy órával azután, hogy a magyar sajtóban megjelent a hír, a fejlesztési tárca az MTI-ben cáfolta, hogy "Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán egy interjúban azt mondta volna a Boombergnek, hogy Magyarország az év végégig meg akarja vásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaz Molban lévő részesedését".

A minisztérium este közleményt adott ki. Ebben az áll:

"Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint – a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében – az év végéig kívánják rögzíteni.

Az energetikai csomag egyik eleme Szurgutnyeftegáz MOL Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak Mol-részvényeinek megvásárlásáról".

A Mollal tárgyalnak a Molról

Ezalatt a Reuters hírügynökség arról adott hírt, hogy az orosz cég valóban tárgyal a részvények eladásáról, de nem a magyar állammal, hanem a Mollal. "El akarjuk adni a részesedést, és állandó tárgyalásban állunk a Mollal" - mondták az orosz cégnél a Reuters tudósítójának érdeklődésére. A negyedik legnagyobb orosz olajvállalat fontolgatja 21,2 százalékos tulajdonrészének az eladását a Molban – mondta az MTI tudósítása szerint az orosz cég egy illetékese a Reutersnak.

Az, hogy az állam megvenné a csütörtöki záróár szerint több mint 470 milliárd forintot érő részvénycsomagot, kedden lett ismét téma, amikor a szocialista párti Szanyi Tibor kedden tette fel ezzel kapcsolatban kérdést. A szocialista politikus a kormányfő orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott október eleji tárgyalásai nyomán kérdezett rá: azért akarja-e visszatartani a kormány a magán-nyugdíjpénztári átutalásokat, hogy a Molból kivásárolja az orosz tulajdonhányadot.

A Szurgutnyeftyegaz a korábban a magyar cég felvásárlására törekvő OMV-től vette meg a Mol-részesedést még 2009 márciusában, mintegy 1,4 milliárd euróért. Az oroszok 19 200 forintos részvényenkénti áron vették meg a csomagot, a részvény csütörtöki záróára 21 240 forint volt. Ez 2,5 százalékos pluszt jelent a tegnapi záráshoz képest, ami a részvénycsomag tőzsdei árát több mint tízmilliárd forinttal növeli.

Eddig is cáfolták

Piaci körökben a nyár végén merültek fel az első hírek arról, hogy az állam kivásárolná a Molból annak orosz tulajdonosát. Ezeket a találgatásokat az energetikát is felügyelő Fellegi-minisztérium rendre cáfolta, és szeptember elején a Szurgutnyeftyegaz is úgy nyilatkozott: nem tud arról, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdett volna vele a kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvény kivásárlásáról.

Szeptember közepén ismét pletykahullám terjedt el a piacon az állami szerepvállalásról. Az akkori hírek úgy szóltak, hogy az állam papíronként 27 000 forintért veszi meg a pakettet. A fejlesztési minisztérium egy szeptember 21-i közleményében is úgy fogalmazott a miniszter: Magyarország nem folytatott tárgyalásokat a Szurgutnyeftegazzal a Mol-részesedés megvásárlásáról.

Nem lenne jó üzlet

Biztos lesz megállapodás, csak az időzítése homályos. Ez a Bloomberg nyilatkozat adott volna támpontot az időzítésről. A módosítás miatt azonban marad a bizonytalanság – kommentálta a hírt egy neve elhallgatását kérő piaci elemző. Szerinte az üzlet jelenleg csak az eladónak jó. A Szurgut 2009 tavaszán részvényenként 87 dollárért vette meg a Mol a papírokat, mai záróáron részvény 108 dollárba kerül. A bolton 24 százalékos hasznot könyvelhet el az orosz fél, ha lesz adásvétel, ez évesítve 15 százalékos hozamot jelent, ami igen jó.

Nekünk nem érné meg a felvásárlás, amit Fellegi szavai szerint a piacról, tehát kötvénykibocsátással finanszírozna az állam. A Szurgut 21,2 százalékos Mol részesedése piaci áron most 471 milliárd forintot ér. Ezzel az összeggel automatikusan nőne az államadósság, az adófizetők ráadásul a hozamokat is fizetnék. Az elemző szerint 5,5-6 százalékos hozamot kérne a piac a kötvényekért, ami 28 milliárdos éves kamatkötelezettséget jelent. Jövőre a Mol-osztalék – ha lesz – körülbelül 18 milliárdot fedezne ebből.

Ha a felvásárlást az állam tíz éves futamidejű kötvénnyel finanszírozná, a kamat és osztalékkülönbözet miatti vesztesége jelenértéken akár 50-70 milliárd forint is lehetne.