Fővárosi műemléképületeket szerzett meg az SCD Csoport

2010.10.26. 07:48
A balatoni kempingek, majd a hűvösvölgyi laktanya felvásárlása után a belvárosra koncentrál az SCD Csoport. A társaság projektcége több mint ötmilliárd forintért szerezte meg a Szent István téri Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületét, a Párisi udvart és a déli Klotild-palotát - tudta meg a Napi Gazdaság.

A hűvösvölgyi laktanyaprojektje mellé három belvárosi műemléképületet is beszerzett az eddig a balatoni beruházásaival a piac fellendülésére várakozó SCD Csoport - írja a Napi Gazdaság. Az egyelőre még a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak otthont adó Szent István tér 15. szám alatti épületet, a Párisi udvart és a déli Klotild-palotát nyáron hirdette meg csomagban az ötödik kerületi önkormányzat nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton. A kiírás szerint a nyertes pályázónak az adásvételi szerződésben kötelezettséget kellett vállalnia a műemlékvédelmi hatóság előírásai szerinti felújításra, ennek biztosítéka az adásvételi szerződésben kikötött nemteljesítési kötbér és visszavásárlási jog.

Az épületekre csak együttes vételi ajánlatot tehettek a pályázók, külön-külön ügyletekre nem volt lehetőség. Az ajánlattevőtől fizetési garanciaként feltétel nélküli bankgaranciát várt a kiíró, ezenkívül a tervezett funkcióról a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is egyeztetni kellett a benyújtást megelőzően, s az erről készült jegyzőkönyvet az ajánlathoz csatolni. A nyertesnek az adásvételi szerződés aláírását követő hat hónapon belül kell a végleges ingatlanfejlesztési programmal, ennek részeként a műemlékvédelmi programmal előállni.

A beérkezett ajánlatokról a szeptember 2-ai képviselő-testületi ülésén döntött az önkormányzat, a nyertes SCD-érdekeltséghez tartozó projektcég több mint ötmilliárd forintot ajánlott. A másik jelentkező még feleennyit sem kínált az épületekért - mondta a Napinak Rogán Antal polgármester. Az adásvételi szerződést azonban egyelőre nem kötötték meg, két épületben ugyanis a társtulajdonosoknak elővételi joguk van a vásárlásra. Egyébként az adásvételi szerződés hatálybalépésének is feltétele az elővásárlási joggal rendelkezők (magyar állam, KÖH, főváros és mások) lemondó nyilatkozata.