Csőd szélén a Cerbona

2010.10.28. 10:39 Módosítva: 2010.10.28. 10:49
A malomkartellügy tárgyalásán védekezett a Cerbona képviselője azzal, hogy a tízmilliárdos forgalmú társaság várhatóan két héten belül csődvédelmet kér.

November 10-én tart közgyűlést a székesfehérvári Cerbona Zrt., amelyen a tulajdonosok – a Cerinvest Vagyonkezelő Kft.-n keresztül két magyar magánszemély, Balogh Dezső és Vörös Ernő – várhatóan arról döntenek: csődvédelmet kér az évi tízmilliárdos forgalmú társaság. A cég finanszírozó bankjai közül több is felmondta a szerződéseket, ez okozta likviditási problémákat, ami miatt csődvédelemre lehet szükségük.

Mindezt a cég képviselője a malomkartell ügyében indult eljárás keretében mondta el a GVH Versenytanácsának ülésén, miközben egyébként több másik cég is panaszkodott a várhatóan még ma bírság kiszabásával záruló ügy tárgyalásán a pénzügyi nehézségekre.

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló Cerbona árbevétele az Opten.hu-n található adatok szerint csökkent az elmúlt években: 2007-ben még alulról közelítette a 13 milliárd forintot a nettó éves árbevétel, 2009-re már nem sokkal haladta meg a tízmilliárdot. Az üzemi eredmény csak 2008-ban fordult negatívba, igaz, az akkor majd egymilliárdos veszteség elvitette a 2007-es és 2009-es egyaránt félmilliárd körüli eredményt.

A 339 főt foglalkoztató cég 6,8 milliárd forintos adósságot tüntetett fel 2009-re, ugyanakkor két céget is létrehozott a múlt évben. Októberben jegyezték be a 4 milliós tőkéjű Cerbona-Gabona Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, az 50 millió forintos tőkével létrehozott Cerbona Karbantartó Kft.-t, valamint a Cerbona Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, aminek 9 milliós jegyzett tőkéje idén márciusra 402 millióra duzzadt (nagyjából ennyi a befektetett és forgóeszközeinek értéke, valamint kötelezettségállománya is).

A Cerbona nemcsak az egyik érintettje a 2008 nyarán tizenegy hazai malomipari cég ellen indított eljárásnak, a vállalat egyik korábbi, vezető beosztásban dolgozó munkatársa volt az, akinek bejelentése nyomán elindult a kartellügy.

Az egyik legismertebb magyar malomipari cég még a rendszerváltás előtt indult: jogelődje az 1962. január 1-én alapított Fejér Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat, amelynek fő tevékenységi köre a gabonafelvásárlás és őrlés, illetve a takarmánykeverék gyártás volt.

Az első jelentős lépés a klasszikus malomipari tevékenységből való kilépésre 1982-ben történt, amikor a cég üzembe helyezte az olasz berendezéssel felszerelt tésztagyárat, és ezzel elkezdte a magasabb feldolgozottsági fokú élelmiszerek előállításá – áll a cég honlapján. Öt évvel később, a német Schaaf cégtől vásárolt extrúziós vonal kezdte meg működését, amellyel elindult az extrudált snackek és reggeli ételek gyártása.