Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Nem fog mindenki kapni családi pótlékot

2010.11.01. 16:19 Módosítva: 2010-11-01 16:21:06
A kormány átalakítaná a családi pótlék rendszerét, a magas jövedelműek nem kapnának a gyerekvállalást elismerő támogatásból.

Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas, "milliós fölötti" havi jövedelmű családok - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a hírTv Kontraszt című műsorában.

A politikus a vasárnap esti műsorban elmondta: az arányos adórendszerhez illeszkedő családipótlék-rendszert dolgoz ki a kormány. A részletekről még nincs döntés, azt sem tudni, hogy a jövő év elejétől lépne-e életbe a családi pótlékkal kapcsolatos intézkedés, de mint hozzáfűzte, mindenképpen jövőre. Az államkasszában maradó összeget várhatóan a fogyatékosok és a súlyos betegek ápolására fordítanák - hangsúlyozta az államtitkár a hírTv honlapján olvasható összegzés szerint.

A KDNP-s szakpolitikus szerint a családi pótlék rendszerének újraszabályozása nem veszélyeztetheti a családok gyermekvállalását.

A költségvetési terv nem türközi ezt

Az államtitkár szavai azért meghökkentőek, mert a kormány szombaton olyan költségvetésti törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben a családi pótlékra fordítandó jövő évi összeg nem csökken. Vagyis nagyon gyerekcipőben járhat a Soltész Miklós által bedobott terv, máskülönben annak türköződnie kellene a 2011-es büdzsétervben.

A családi pótlék jövedelemhez kötése azért is furcsa lenne, mert a kormány az szja-rendszerben nagyvonalú adókedvezményt vezet be jövőre, azt pedig nem korlátozzák bizonyos jövedelem felett sem. A két lépés tehát nem lenne összhangban egymással.

A kormány egy ideje gondolkodik

Orbán Viktor miniszterelnök októberben az RTL Klubnak azt mondta: "gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert,
azok számára járjon-e vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon".

Az MTI Soltész Miklóst többször is kereste, de hétfő délutánig nem sikerült elérnie.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.