Menekülnek az energiabefektetők az országból?

2010.11.04. 10:37
A többször beharangozott energiaár-megállapodásból a múlt héten nem lett semmi, ehelyett most már perek és egyes cégek kivonulása van napirenden, írja a Népszabadság. A lap szerint akár állami tulajdonba is kerülhet az E.ON földgáz-nagykereskedője.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az energiacégek egyre erősebben kifogásolják a fejlesztési tárcával folyó tárgyalásokon az ágazatot sújtó, összességében 70 milliárd forintosra tervezett extraadót. Az energetikát felügyelő, Fellegi Tamás vezette NFM már többször kilátásba helyezta gázár-megállapodást, ám az nem született meg. Sőt, az extra sarc bejelentése óta a cégek már nem is annyi a gázárakról beszélnek, mintsem arról, milyen beruházásokat fognak vissza, milyen kényszerintézkedéseket tesznek a túlélés érdekében, emellett pedig pereket is fontolgatnak.

Az új, egy százalékos adó elsősorban azokat a cégeket veszélyezteti, amelyeknek nagy, több százmilliárdos árbevétel mellett alacsony a nyereségük, írja a lap. Alapvetően ilyen a német E.On egész országot ellátó gáznagykereskedője, az E.On Földgáz Trade, illetve az E.On és az orosz gázt eladó Gazprom közé ékelt Panrusgáz. A Népszabadságnak egyik cégnél sem nyilatkoztak.

Az E.On Földgáz Trade a hazai gáznagykereskedő, ami négy éve került a német befektetőhöz a Moltól, amely bevallottan az állami árszabályozás bizonytalanságai miatt adott túl a nagykereskedőn. A kormány ugyanis a gázárak alacsonyan tartása érdekében a nagykereskedő egyes költségeit csak utólag építette be a tarifákba. A Gyurcsány-kormány elkezdte ugyan a visszafizetendő összeg „beépítését” a számlába, de azt hirtelen eltörölték, majd egy év huzavona után a felére lealkudták, és ezzel egyidejűleg elővásárlási jogot szereztek a gáznagykereskedőre. Az új Orbán-kormány gázárstoppal indított, egyszersmind tárgyalásokat kezdeményezett a cégekkel – máig eredménytelenül –, majd az árbevétel egy százalékára rúgó „válságadót” vetett ki rájuk.

A különböző korábbi és új ígéretek hálójában a közel ezermilliárdos árbevételű E.On Földgáz Trade nyeresége jelentősen megcsappant, a kormányoktól függetlenül barátságtalan közegben az árbevétel egyszázalékos elvonása számukra akár az utolsó csepp is lehet a pohárban. A Népszabadság piaci körökből származó információi szerint a társaság tulajdonosa, értve az üzenetet, már az értékesítésről is hajlandó tárgyalni a kormánnyal.

A Panrusgáz kapcsán különböző megbeszéléseken az hangzik el, hogy a válságadó egyszerűen tönkreteheti. Ez azért nem mindegy, mert a fő gázszállítási szerződések – a határon vevőként és eladóként – ezt a céget nevesítik, így esetleges kivonulását mindenképp kezelni kéne. A probléma összetettségét jelzi, hogy az információink szerint szóba került Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Orbán Viktort Moszkvába invitáló telefonbeszélgetése során is. Csiba Péter, a francia hátterű másik jelentős magyarországi energiacsoport, a GDF Suez hazai vezetője nemrég a Népszabadságnak azt nyilatkozta: folyamatosan víz alá nyomják a fejüket, így bármiről hajlandóak tárgyalni.

A „lex E.On”-nak nevezhető egyszázalékos válságadó ugyanakkor szakértők szerint az évtizedek alatt megmerevedett hazai gázellátási rendszert is kifordíthatja a sarkából. A kiemelt nagykereskedői helyzetéből az E.On, illetve a Panrusgáz a válságadó nyomán a hatályos szerződések ellenére még 2015 előtt kikerülhet. Ugyanakkor az E.On sem nézi ölbe tett kézzel, miként túrják ki a magyar üzletből. A német konszern világszinten a Gazprom legnagyobb vevője, így az orosz multi nyíltan bizonnyal nem megy szembe vele. Szakértők szerint tehát a közeljövőben nem várható tiszta, hosszú távú megoldás.