Hatvanmilliárdos adóslistát csinált az APEH

2010.11.04. 07:16 Módosítva: 2010.11.04. 10:52
Közzétette az APEH a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók névsorát, melyen több mint harminc magánszemély és mintegy száz cég szerepel. A toplista élén álló társaság közel 4 milliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak.

Az APEH negyedévente hozza nyilvánosságra a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáját (pdf), amin azok az adózók szerepelnek, akiknél a revizorok ellenőrzéshez kapcsolódóan magánszemélyek esetében 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapítottak meg jogerősen, amit az előírt határidőig nem fizettek be, írja a Napi Gazdaság.

A mostani névsorban 142 adózó szerepel, 106 gazdasági szervezet és 36 magánszemély (az APEH minden negyedévben három feketelistát tesz közzé, a másik kettő már a múlt hét közepén megjelent). A feketelistára került adózóknál összesen 33,69 milliárd forintnyi adóhiányt találtak az APEH. Az összeg túlnyomó része, 32,8 milliárd forint a cégek adótartozása – ez vállalkozásonként 309 millió forintot jelent –, a magánszemélyek 873,7 millió forinttal maradtak az állam adósai.

 

Az adótartozásokat összesen 30,38 milliárd forintnyi úgynevezett jogkövetkezmény egészíti ki, ebbe a kategóriába tartoznak a mulasztási és egyéb pótlékok, bírságok. Ebből 29,6 milliárddal a cégeket, míg 773,4 millió forinttal a magánszemélyeket sújtotta az APEH. Az összesen csaknem 64 milliárd forint negyedét, 16,4 milliárd forintot a legnagyobb öt adóstól követelheti az adóhivatal, ám komoly bevételt aligha remélhet:  közülük három felszámolás, egy végelszámolás alatt áll, és az ötödik adószámát is felfüggesztették már idén júniusban.

Az APEH lista élén az ESTEVA Kül- és Nagykereskedelmi Kft. áll, csaknem 2 milliárd forint adóhiánnyal, amihez közel ekkora összegű bírság és pótlék kapcsolódik. A 2006 közepén egy német számítógép-alkatrészekkel kereskedő cég és egy magyar magánszemély által alapított sóskúti székhelyű társaság 2007-ben szlovák magánszemélyek tulajdonába került, majd rá egy évre, 2008 nyarán már végrehajtást indított ellene az adóhatóság.

A társaságról a cégbíróság idén februárban állapította meg, hogy székhelyén, telephelyén, illetve fióktelepén nem található, és a képviseletre jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen, a tulajdonosok lakóhelye pedig külföldön van és nincs kézbesítési megbízottja. Májusban végül elindította bíróság a cég megszüntetését.

Az ezüstérmes, felszámolás alatt álló Delta Unió Kft.-nél az APEH revizorai közel 3,7 milliárd forint adóhiányt és bírságot, valamint pótlékot állapítottak meg. A főtevékenység szerint cukor, és édesség nagykereskedelemmel foglalkozó, 2003-ban alapított, magyar magánszemélyek tulajdonában álló budapesti székhelyű cég ellen már 2008. októberében felszámolást kezdeményeztek, de csak idén áprilisban kezdődött meg a folyamat.

A dobogó utolsó fokára az Electro Globe Holding Kft. került mintegy 3,2 milliárd forint adóhiánnyal és bírsággal. A békéscsabai cég már 1995 óta működött, főtevékenysége elektromos háztartási cikkek kereskedelme volt. A magánszemély tulajdonosok 2008 nyarán értékesítették a céget a BAGU HÁZ építőipari Kft.-nek, ezután pár hónappal az APEH végrehajtást indított a társaság ellen, és az adóhatóságot 2009-ben számos bíróság követte, köztük a Gyulai Munkaügyi Bíróság.

A legnagyobb összeggel tartozó magánszemély az oroszlányi Keresztes László, akinél az APEH mintegy 190 millió forint adóhiányt és bírságot állapított meg. Hosszú idő után ez volt az első olyan negyedév, amikor egyetlen magánszemély adóhiánya sem érte el a 100 millió forintot.