Visszavettek egy kicsit az adócsökkentésből

2010.11.08. 21:31
Szili Katalin is megszavazta, hogy 9,5-ről 10%-ra nőjön a nyugdíjjárulék. Két évvel meghosszabbítják az energetikai különadót, és több érdekes indítvány is átment az adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatok közül a parlamenti szavazáson

A fideszes és KNDP-s képviselőkön kívül a három független, az MSZP-frakcióból kilépett Szili Katalin, az LMP-t otthagyó Ivády Gábor, és a Fideszből még az előző ciklus vége felé kizárt Molnár Oszkár szavazta meg az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványt, amely jövőre 9,5-ről 10 százalékra emeli a nyugdíjjárulékot.

Ennek nyomán pedig változatlan bruttó bér esetén az átlagbéres gyerektelenek jövőre rosszul járnak a teljes adócsomaggal. Az adójóváírás szűkítése és a nyugdíjjárulékemelés miatt ők havonta 4-4,5 ezer forinttal kevesebb nettót vihetnek haza.

Adótanácsadók számításai szerint a tervezett járulékemelés általában is csökkenti az adócsökkentés valódi mértékét, ami így nem éri el az egy százalékot sem . Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere úgy számolt, hogy az szja-csökkentés 1,3 százalékkal mérsékelte volna a nem kirívóan magas keresetűek nettóját, ám ebből a járulékemelés 0,5 százalékot elvesz.

Igaz, a gyerekesek a nagyvonalú gyerekkedvezmény miatt még változatlan bruttó bér mellett is jobban járnak, járulékemelés ide vagy oda. Igaz, a 2011-re korábban elfogadott – az évi 15 millió forintos jövedelemig 17 százalékos adót jelentő – szja-szabályokhoz képest nagyjából 1600 forintot nyer egy átlagbéres.

Mint korábban megírtuk, döntés azért meglepő, mert a jövő évi költségvetés keretszámai alapján a nyugdíjkassza egyensúlyához nincs szükség pótlólagos bevételre . A járulékemelés ráadásul nem is biztosít túl nagy többletforrást a költségvetésnek.

Több érdekes indítvány is átment

A kormánypárti többség a többi olyan, pár tucatnyi módosító indítványt is elfogadta – de már több ellenzéki képviselő jóváhagyásával –, amelyek fontosak voltak a kabinet terveihez. Így például két évvel meghosszabbítják a Robin Hood-adónak becézett, energetikai cégekre kivetett extraadót, amely így 2012 végéig fog élni. Ugyanakkor kivesz egy szűk kört az energetikai különadót fizetők közül az a módosító, amely szerint csak azoknak a cégnek kell befizetniük az adót, amelyek energiaellátói tevékenységéből nyerik nettó árbevételük legalább 5 százalékát. Elemzők szerint ez a módosítás azt a néhány céget érintheti, akik az utóbbi években kereskedői engedélyt váltottak ki, hogy olcsóbban áramhoz jussanak, de fő tevékenységként nem áramkereskedelemmel foglalkoznak.

Megmentették Matolcsy Györgyöt is. Mint beszámoltunk róla, a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, október közepén benyújtott adócsomag a pályakezdő egyéni vállalkozókat és őstermelőket is kötelezi a magánnyugdíjpénztári belépésre, holott ezzel az iránnyal ellentétes lépést tett a kormány a minap, amikor eltörölte a pályakezdők kötelező pénztártagságát és megnyitotta az állami pillérbe való visszalépés lehetőségét. A ma elfogadott módosító egyszerűen kitörli az adócsomagból azt a részt, amely a kormány nyugdíjpénztári akcióját üti.

Vannak kisebb jelentőségű, ámde érdekes pontok is a ma elfogadott módosítók között. Így a december 20-i adófeltöltést most a legalább 50 millió forintos adóalappal rendelkező cégek, vállalkozások kell megtenniük, ám ezentúl csak 100 millió forint feletti adóalap esetén kell megtenni. Az első lakástulajdont megszerző, maximum 35 éves magánszemélyek 12 hónapra elnyújtva fizethetik be a lakásszerzési illetéket. Az utazásszervezési tevékenységre vonatkozó eddigi áfaszabály uniós irányelvbe ütközik, ezt korrigálja egy indítvány. A kedvezményes adózású béren kívüli juttatások körébe visszahelyezik az iskolarendszerű képzés munkáltató által átvállalt költségéből a minimálbér két és félszeresét el nem érő összeget.

Jövő héten zárják le

Mindezek hivatalosan egyelőre azonban még feltételes módban értendők, mert még hátravan az adócsomag zárószavazása. A most elfogadott módosító javaslatokat átvezetik az adó-salátatörvényen, és arról egy gombnyomással szavaznak a honatyák jövő héten, ezért aztán szinte biztos, hogy a ma elfogadott indítványok a jövő évi adótörvények részeként hatályba is lépnek.

De az elmúlt években is volt példa arra, hogy a zárószavazás előtt egy újabb módosító csomagot nyújt be a kormány, amivel felül is írhatja a dolgokat, akár új szabályt hozva be, akár már elfogadottat nullázva le.