Tízmilliós lejárt adóssága van az Electro Worldnek

2010.11.08. 16:32
Nem mi követtünk el szerződésszegést, hanem az áruházlánc, miután július óta nem fizeti a munkánkért járó pénzt – állítja a Eletro World öt üzletében múlt péntekig tevékenykedő biztonsági szolgálat. Az elektronikai áruházlánc pénteken egy üzletét is bezárt, és bár elvileg ez egy megtervezett lépés volt, erről senkit nem értesítettek.

"Valóban levonultak embereink az Electro World öt áruházából, ahol eddig mi láttuk el a biztonsági szolgálatot. Ezzel azonban nem mi követtünk el szerződésszegést, hanem csak az áruházlánc szerződésszegésére reagáltunk" – mondta kérdésünkre Pásztor Béla, a Török Biztonsági Szolgálat szakmai igazgatója. Megerősítette lapunk korábbi információját, miszerint elszámolási problémáik voltak, az áruházlánc több hónapra járó pénzükkel tartozik.

Mint pénteken megírtuk, az Electro World pénteken bezárta a dunakeszi áruházát, valamint ugyancsak péntektől őrizet nélkül maradt öt üzlete, miután a Török Security munkatársai nem jelentek meg a boltokban. A bezárt dunakeszi áruház mellett a Camponában lévő, valamint debreceni, pécsi és nyíregyházi Electro Worldöket őrizte a Török Security nagyjából húsz dolgozója.

Nagy Károly András, az Electro World ügyvezető igazgatója kérdésünkre azt mondta, ez egy tervezett bezárás volt, amit már a Megyeri híd megnyitása óta fontolgattak, miután a híd mindkét oldalán működött egy-egy Electro World. Ezzel szemben úgy tudjuk, hogy a dunakeszi üzletben senki nem tudott a boltbezárásról, a munkára megjelent dolgozókat pénteken vezényelték át más boltokba vagy – azt, aki ezt nem vállalta – léptették ki.

"Jelen pillanatban 3 havi lejárt számlánk van, az Electro World a júliusi, augusztusi és szeptemberi munkánkat nem fizette ki" – sorolta a szakmai igazgató. Emellett már az októberi munkáért járó számlát is benyújtották, természetesen még azt sem rendezte az Electro World, bár arra még van ideje. A lejárt határidejű követelés 11 millió forint, de az októberivel együtt már nagyjából 15 millió forintra várnak.

Pásztor Béla azt mondta, már a nyáron voltak elmaradásai az áruházláncnak, "augusztusban tettük meg az első hivatalos lépéseket". Akkor el is kezdte törleszteni a kereskedőcég az adósságát, ám ezzel hamarosan leálltak, és azóta csak halmozódik az elmaradás.

A biztonsági szolgálat levonulását pénteken Nagy Károly András szerződésszegésnek minősítette. Erről most Pásztor Béla azt mondta: a két cég közötti szerződés tartalmazza, hogy szerződésszegést követ el az a fél, aki nem tesz eleget lényeges kötelezettségének. "A megbízási díj határidőben történő kifizetése a lényeges kötelezettségteljesítés közé tartozik, tehát nem mi sértettünk szerződést, hanem az áruházlánc" – fogalmazott.

„Erről hadd ne nyilatkozzak” – válaszolta a szakmai igazgató arra a kérdésünkre, hogy kezdeményeznek-e felszámolást az Electro World ellen. Csak annyit közölt, hogy a cégük megtette a jogi lépéseket, a helyzetet az ügyvédeik vizsgálják.