Leépítést tervez az Erste Bank

2010.11.10. 00:18 Módosítva: 2010.11.10. 07:36
Romlottak a bevételi kilátások, a hitelezési piac lelassult, mindezek tetejébe jött a bankadó – ezekkel magyarázzák az Ersténél, hogy 9 százalékos létszámcsökkentés lesz. Kétszázötven banki dolgozó veszítheti el az állását.

Tovább görög a bankadóhenger a hazai pénzintézeti piacon. A múlt héten adott hírt arról a Napi Gazdaság, hogy a K&H Bank jelentős leépítést készít elő a megváltozott gazdasági körülmények nyomán. Most pedig újabb bankról derült ki, hogy hasonló lépésre kényszerül.

A gazdasági válság következményeként előálló korlátozott bevételi kilátások, a hitelezési piac jelentős lefékeződése, valamint a kiemelkedő mértékű bankadó kivetése miatt mintegy 9 százalékos létszámcsökkentést tervez még idén az Erste Bank Hungary Nyrt., tudta meg a Napi. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nagyjából 250 embert küldenek el a banktól.

A lap megkeresésére a pénzintézetnél hangsúlyozták: az Erste szervezetének tervezett karcsúsítására annak érdekében van szükség, hogy a költségek csökkentésével és szigorú költséggazdálkodás megvalósításával a jelenlegi üzleti és gazdaságpolitikai környezetben a hosszú távon is fenntartható működés keretei létrejöhessenek.

Az Erste Bank Hungary Nyrt. évek óta sikeresen valósította meg költséghatékonyságra épülő üzleti stratégiáját. Ez egészen a legutóbbi időkig lehetővé tette számára, hogy elkerülje a szektorban egyébként bevett válságkezelési reakciónak számító létszámcsökkentést, közölte a pénzintézet.

A bankadó kivetése azonban kényszerhelyzet elé állította a bankot. Ez ugyanis olyan rendkívüli terhet jelent számára, ami a hosszú távú stabil működését is veszélyeztetheti - nyilatkozta a Napi megkeresésére a hitelintézet. A lap szerint vélhetően nem az Erste lesz az utolsó lesz  sorban, ahol elbocsátásokat okoz a banki különadó.