Januártól nőhet a gáz ára

2010.11.11. 11:25 Módosítva: 2010.11.11. 11:29
Idén még érvényben marad a moratórium, de jövőre már drágulhat a gáz ára. Az új árképletet január elsejéig kell kidolgozni, amelybe a válságadóból eredő terheket is el kell ismerni, jelentette ki a napokban Völner Pál államtitkár.

A végéhez közeledik az új árképletről szóló egyeztetés a kormány és a szolgáltatók között. Orbán Viktor vasárnap kijelentette: nem biztos, hogy 2011-ben is tartható lesz a lakossági energiaárakra vonatkozó moratórium. Hétfőn reggel Bencsik János, energiaügyi államtitkár már úgy fogalmazott, hogy 2011-et tekintve szükségesnek tartják gázáremelést, de annak mértéke egyszámjegyű lesz. Völner Pál kedden kijelentette: a válságadó is egyfajta költségelem, így azt az árképzésnél figyelembe kell majd venni.

A veszteséget vennék vissza

A gázár kétharmadát teszi ki a földgáz import ára, a fennmaradó részt a rendszerhasználati díj alkotja. Ezek összege áfa nélkül 111 forint köbméterenként. A REKK kutatói úgy számolnak, hogy ha tartósan kétszáz forint alatt marad a dollár árfolyama, legfeljebb 82 forintra drágulhat vissza a gáz. Vagyis az emelést legfeljebb a rendszerhasználati díj indokolja, illetve az elmúlt félév veszteségei.

Piaci szereplők szerint, az elmúlt időszakban a szolgáltatóknál nagyjából ötvenmilliárd forint veszteség keletkezett. Elsősorban azért, mert január és november között a dollár a jelenlegi szintről 240 forint közelébe emelkedett, ami miatt 20 százalékos emelés lett volna indokolt április és október között.

Az a különleges helyzet állt elő, hogy nem az import gáz és a dollárárfolyam mozgatja a gázár emelkedését; sokkal inkább a korábbi időszakban elhalasztott áremelések begyűrűző hatása, és szerepet játszik a válságadókból adódó szolgáltatói többletteher is - jelentette ki  Hegedűs Miklós a Duna televízióban. A GKI Energiakutató vezetője szerint ezek együttesen már olyan többlet terhet jelentenek a szolgáltatóknál, amit az árnöveléssel valamilyen mértékben ellentételezniük kell.

A lakosság fizeti a különadót?

Egyes vélemények szerint bár a kormány a növekvő nemzetközi energiaárakra hivatkozik, az emeléssel lényegében csak a különadó egy részét hárítaná át lakosságra. Kalkulációk szerint ahhoz, hogy a válságadó által érintett cégek 2010-11-ben be tudják fizetni az adót, 5-10 százalékos lakossági gázáremelésre lenne szükség.

A Népszabadság úgy értesült, az E.ON és a Gazprom közös tulajdonában lévő Panrusgáz nagykereskedőt az egyszázalékos válságadó a padlóra küldheti. A Panrusgáz egyelőre csak a halasztottan fizetendő áfából tudná a válságadót kifizetni, amivel januárig húzhatná.

Az, hogy a kormány rábólintott az emelés elvi lehetőségére, jelentős előrelépés a tárgyalásokban, a kormányzat korábbi kijelentései ugyanis arra utaltak, hogy a kabinet nem érzi magáénak a veszteséggel küszködő szolgáltatók problémáit.