Kihagyták az MNB-t a költségvetés tervezéséből

2010.11.11. 17:25
A kormány a szokásokkal és a törvényekkel szakítva kihagyta a jegybankot a költségvetési egyeztetés folyamatából. Az MNB stábja szóvá tette ezt, illetve arra figyelmeztetett, hogy fenntarthatatlan a költségvetési pálya. A tervezet néhány pontja túlságosan optimista, bár a hiányt most a nyugdíjpénzekkel betömi a kormány, később baj lesz – véli a stáb. Szijjártó Péter szerint azért kritizál Simor, mert fizetésének csökkentése miatt megharagudott a kormányra.

A kormány nem mutatta meg a büdzsétervet a jegybanknak, mielőtt a tervezet a parlament elé került, pedig erre jogszabály kötelezi. Ezért most különvéleményt fogalmaznak meg – harangozta be a parlament költségvetési bizottságának szerdai ülésén az MNB egyik alelnöke, Karvalits Ferenc.

A különvélemény csütörtök délután megérkezett, és nagyon nem tetszett a Fidesznek. Simor András jegybankelnök véleménye ugyanis gyakorlatilag mindenben összhangban van az utóbbi hetekben megjelent, kritikus elemzői kommentárokkal. A kritikák lényege: bár a jövő három százalék alatti (2,94 százalékos) hiánycél biztosan teljesül, ennek nagy az ára.

Simor ezekhez képest semmi újat nem mondott, amikor arról beszélt, hogy a 2011. évi költségvetés a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások egy részének elköltésével valójában két százalékos költségvetési lazítás valósul meg. Mivel a kasszáknál felhalmozott vagyon költségvetésbe visszakerülő részét csak abban az évben lehet bevételként elszámolni, amikor tényelegesen megjelenik, ezért a hiány csak látszatra, átmenetileg tűnik el. Valójában ott lesz és csak az egyszeri bevételeknek köszönhetően nem fog látszani, a strukturális deficit valójában 4,5 százalékra romolhat.

Simor elsősorban a kiadáscsökkentéseket hiányolta – ezeket szokták megszorításként emlegetni –, ezektől azonban a Fidesz évek óta elzárkózik és ehhez – ellentétben a szakértők korábbi várakozásával – most is tartja magát. A jegybankelnök szerint a különadók és a jövedéki adó emelése összességében 0,4 százalékkal növelheti a jövő évi inflációt.

Az MNB egy közleményt is kiadott véleményezési jogkörének csorbításáról, amiben az áll: a pénzügyi válság egyik legfőbb tanulsága, hogy az illetékes hatóságoknak együtt kell működniük. A jegybank szerint a hatályos PSZÁF-törvény megfelelően rendezi a jegybank, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közötti koordinációt, nincs szükség a lényegi törvényi elemek megváltoztatására.

A jegybank másik alelnöke, Király Júlia szerint az együttműködést csúcsvezetői szinten koordináló Pénzügyi Stabilitási Tanács korábban zökkenőmentesen működött, a vezetők havonta találkoztak, de „napjainkban ez a fajta együttműködés nem folytatódik.”

Szijjártó: Simor csak megsértődött a pénze miatt

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint Simor András a költségvetési szférában meghatározott 2 millió forintos fizetési plafon bevezetése, azaz fizetésének csökkenése miatt személyesen sértődött meg a kormányra. A kormánytól senki ne várjon megszorításokat, mert az arányos közteherviselésre, a munkahelyteremtésre és a növekedésre összpontosítanak.