Járai visszamegy az MNB-be

A volt jegybankelnök, a CIG biztosító fb-elnöke lesz a jegybank felügyelőbizottságának elnöke. Járai korábban többször is úgy nyilatkozott, a jegybankban nincs szükség felügyelőbizottságra.

Járai Zsigmond lesz a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke – tudta meg az Index. Járait, aki jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. fb-elnöke, kedden nevezhetik ki fb-elnökké, miután az Országgyűlés megválasztja.

Információnkat megerősítette Missura Gábor, a CIG szóvivője, aki egyébként Járai jegybankelnöksége idején az MNB szóvivői posztját töltötte be. Missura elmondta, hogy az MNB fb-elnöki posztja nem zárja ki Járai CIG-nél most betöltött ugyanilyen pozícióját.

Az MNB felügyelőbizottsága a tulajdonosi ellenőrzési funkciót látja el. Lényegében afelett őrködik, azt vizsgálhatja, hogy a jegybank mint intézmény szabályszerűen gazdálkodik-e a működési pénzével, nem szór-e ki indokolatlan szerződésekre milliókat. A monetáris politikát, az MNB szakmai munkáját az fb nem képes befolyásolni.

Az fb-tagok közül az elnököt a mindenkori kormánypárti képviselőcsoport(ok) jelöli(k). Járait a Fidesz szeretné ebben a pozícióban tudni. Járain kívül még öt tagot jelölnek a képviselők, kettőt a kormánypártok, hármat az ellenzékiek. Rajtuk kívül még a nemzetgazdasági miniszter képviselője és a nemzetgazdasági miniszter által megbízott szakértő alkotja az MNB fb-jét. (A felügyelőbizottság mandátuma az országgyűlés megbízatásának megszűnéséig szól. Járai elnöksége idején a 2002-ben győztes MSZP Akar Lászlót, a GKI egyik jelenlegi vezetőjét, a Horn-kormány idején volt politikai államtitkárt ültették az jegybank fb-elnöki székébe, 2006 óta Balassa Ákos töltötte be a posztot.)

Járai jegybankelnöki regnálása alatt többször is kifejezte a felügyelőbizottsággal kapcsolatos ellenérzéseit. Egy 2002 júniusi MNB közleményben, amit Járai írt alá, az állt: csorbítja a jegybank függetlenségét az a kormány által benyújtott törvényjavaslat, amely szerint a politikai pártok delegáltjaiból és a pénzügyminiszter két kinevezettjéből felügyelő bizottságot kívánnak felállítani a Magyar Nemzeti Bankban. Az Európai Unió országaiban nem működik politikai pártok képviselőiből álló testület a független jegybankokban.

A Magyar Nemzeti Bank jogszerű működését és gazdálkodását a belső ellenőrzés, a pénzügyminiszter által választott független könyvvizsgáló és az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Ezek mellett negyedik ellenőrző szervezetként egy felügyelő bizottság létrehozása felesleges és többletköltségeket eredményez – olvasható a közleményben.

Ugyanez a téma 2007-ben is előkerült. Az MNB éléről távozó Járai búcsúbeszédében is hangoztatta, hogy a felügyelő bizottság - megítélése szerint - teljesen feleslegesen működik. Szerinte az fb felállítása illetve a Monetáris Tanács 2005-ös kibővítése évi több mint egymilliárd forinttal növelte meg a jegybank működési költségeit.

A jegybankot is megkerestük, de az MNB nem akarta kommentálni az értesülésünket.