5,4 milliót hoz az adócsomag a felsővezetőknek

2010.11.17. 12:34 Módosítva: 2010.11.17. 12:35
Az elfogadott adótörvények alapján jövőre éves szinten öt és fél millió forinttal több marad a Magyarországon dolgozó felsővezetők zsebében– derül ki a Hay Group tanácsadó cég friss elemzéséből. Az új adórendszer inkább a magasabb keresetűeknek kedvez, a havi bruttó 220 és 250 ezer forint között kereső gyermektelenek éves szinten 50-55 ezer forintot buknak.

A jövő évi egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó  a havi bruttó 290 ezer forint felett keresőknek jelent előnyt a Hay Group 2010-es bérpiaci felmérésének adatbázisának felhasználásával készített elemzés szerint. (Az adatbázis 420 magyarországi vállalat munkavállalóinak adatait tartalmazza.) Minél nagyobb az e fölötti jövedelem, annál nagyobb az adóváltozásból fakadó nyereség. Az elemzésben az összehasonlíthatóság kedvéért gyermektelen alkalmazottakkal számolt a Hay Group. A rendszerbe beépített kedvezmények miatt természetesen a többgyermekes szülők még ennél is jobban járhatnak.

Az új adórendszer legnagyobb nyertesei a felsővezetők. A hazai igazgatói szint (ügyvezetők, esetenként vezérigazgatók, nagyobb vállalatok üzletági igazgatói) készpénzes jövedelmeinek (alapbér és változó bér) átlagát figyelembe véve elmondható, hogy a hazai felsővezetők átlagosan 5,4 millió forinttal többet fognak keresni 2011-ben –  akkor is, ha egyáltalán nem kapnak béremelést.

A rendszer előnyei a fizetések csökkenésével fokozatosan enyhülnek: a középvezetők átlagosan évente 1,9 millió forinttal a szakértők pedig 270 ezerrel többet vihetnek haza.

Az alacsonyan kereső adminisztratív és fizikai dolgozók viszont rosszabbul járnak majd, átlagosan évi 12.500 forintos csökkenést tapasztalhatnak a keresetükben. A Hay Group szimulációi szerint a legnagyobb veszteséget a havi bruttó 220 és 250 ezer forint között keresők fogják elszenvedni, ennek értéke nagyjából havi 4-5 ezer (éves szinten 50-55 ezer) forint között lesz.

Teljesen új helyzet a magyar gazdaságban, hogy a vezetői és dolgozói bérek egy részének emelésére nem kell költeni. Ez a vállalatok számára megtakarítást jelent, amelyet más helyen hasznosíthatnak. Javíthatják belőle az alacsonyabb keresetűek bérét, vagy pedig fejlesztésre, bővítésre fordíthatják a felszabaduló összegeket – értékelte Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának vezetője a 2011-ben kialakuló helyzetet.

A szakértő szerint a gyermekvállalási kedvezmények előnyösen hathatnak a gyermekes munkavállalókra. Az új adórendszerben a vállalatok előnyben részesíthetik a gyermekes munkavállalókat, akiknek adott esetben jelentősen kisebb bruttó bérrel (és így alacsonyabb  munkaadói bérköltséggel) lehet ugyanakkora nettó bért biztosítani, mint a gyermekteleneknek.