Csődvédelmet kért a KÉSZ-csoport központi cége

2010.11.17. 14:39
November 10-én csődvédelmet kért maga ellen a szeptember 30-ig KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft.-nek hívott, akkor Recons Vagyonkezelő és Fejlesztő Kft.-re átnevezett, 3,4 milliárdos adóssággal küzdő cég. A társaság a száz leggazdagabb magyar egyikének, a szegedi Varga Mihálynak az érdekeltségébe tartozó KÉSZ holding egyik cége. A holding bejelentette, hogy a csoport többi vállalatának működését nem befolyásolja a Recons csődeljárása, ami kilencven napot biztosít arra, hogy hitelezőivel csődegyezséget kössön.

Ferihegytől Chiléig

A KÉSZ-csoportnak Magyarország mellett Romániában, Ukrajnában és Bulgáriában vannak cégei, a négy országban összesen ezerháromszáz embert foglalkoztat. A magyar céghálózat része a KÉSZ Ipari Gyártó Kft., a KÉSZ Ingatlan Kft. a KÉSZ & GO Kft. és a KÉSZ Consulting Kft.

A holdingnak Magyarországon jelenleg több mint harminc projektje folyik, köztük van a Ferihegyi Repülőtér 2A és 2B termináljának teljes felújítása és az új Skycourt építése, valamint a kecskeméti Mercedes-gyár több épületének, például a lakkozóüzemnek és a központi épületnek a kivitelezése. A cégcsoporté Közép-Európa egyik legmodernebb acélszerkezetgyára, ahol egyebek mellett chilei és távol-keleti megrendelésre is dolgoznak (Chilében az idén februári földrengés idején szerelték egy erőmű acélszerkezetét, ami nem teljesen kész állapotban is kibírta a 8,8-as erejű földmozgást).

Csődvédelmet kért az évek óta  a száz leggazdagabb magyar listáján szereplő – idén 9,6 milliárdosra becsült vagyonával 53., korábban az első harmincban is jegyzett – Varga Mihály szegedi vállalkozó érdekeltségébe tartozó KÉSZ építőipari vállalatcsoport egyik cége. Értesülésünket megerősítette a holding kommunikációs igazgatója is. Pintyőke Marcell írásban azt közölte: „a Recons Vagyonkezelő és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű társaság fizetőképessége megőrzése érdekében 2010. november 10. napján csődvédelmet kért maga ellen".

Nem véletlen, hogy a csődeljárás alatt álló cég nevében nem szerepel a KÉSZ betűszó, bár nem volt ez mindig így. A Varga által elsőként, még 1982-ben, kisszövetkezetnek megalapított, társasági formában 1991 óta működő KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft.-t idén szeptember 30-án nevezték át Recons Vagyonkezelő és Fejlesztő Kft.-nek, székhelye viszont változatlanul Szegeden van (telephelyei vannak Budapesten és Kecskeméten is).

Válság, per, szavatosság, kötbér

„2008 második felében – az elnehezült gazdasági körülmények hatására – a Recons Kft. komoly válságkezelési terv kidolgozásába és végrehajtásába kezdett, ami együtt járt a tevékenysége megváltoztatásával is. A névváltoztatást is a tevékenység változása indokolta. A Recons Kft. egy ideje vagyonkezeléssel és fejlesztéssel foglalkozik, melyet a jövőben is fenn kíván tartani” – közölte kérdésünkre Pintyőke Marcell.

Tájékoztatása szerint a válságkezelés fő célja a Recons Kft. pénzügyi egyensúlyának megtartása volt, valamint az, hogy kifizessék azokat a hitelezőket, amelyekkel a Recons szerződéses kapcsolatban állt. „A 2010 májusában elfogadott cselekvési terv alapján, a sikeres válságkezelés hatására a Recons működése, likviditása 2013-ig biztosítottnak tűnt, azonban az elmúlt egy hónap alábbi eseményei hatására a Recons Kft. olyan helyzetbe került, hogy működése csődvédelem nélkül a továbbiakban nem biztosított” – olvasható a cég közleményében.

Rövid idő alatt négy, összesen több mint kilencszázmillió forintos kötelezettség zúdult a Recons Krt.-re. Egyfelől a Kronospan-Mofa Kft. lehívott egy 546 452 eurós bankgaranciát, miután meghiúsította a garanciális javítások elvégzését és egy megújított garancia kibocsátását is. Másfelől a Szeged Plaza Kft. az építés után tíz évvel 122 millió forintos szavatossági pert nyert a cég ellen; a pénz behajtására felszámolási eljárást is indított, „ennek elkerülésére az egyeztetési tárgyalások sikertelenek voltak”.

Ezen túlmenően a Hochtief Development Hungary Kft. a budapesti Capital Square irodaház javítási munkálataival kapcsolatban kétmillió eurós kárigényt jelentett be, „mely igényével szembeállított 940 000 euró a Recons számára járó, de ki nem fizetett tételt”. Végül a tiszalöki ppp-s börtönépítéssel kapcsolatban „az ADT Security Kft. késedelmesen teljesített biztonságtechnikai munkái miatt a Recons Kft. 2008-ban 238 millió forintos késedelmi kötbér megfizetésére kényszerült, melyet az ADT Kft.-re tovább kívánt hárítani, a vállalkozói díj visszatartása mellett. Az erről folytatott per jogerős részítélete – várakozásainkkal ellentétben – 140 millió forint kifizetését ítélte meg a Recons Kft.-vel szemben” – olvasható a válaszban.

Kilencvennapos haladék

A csődvédelem kilencvennapos haladékot adott az egykori KÉSZ Építő – Reconsnak arra, hogy rendezze a problémáit, megállapodjon hitelezőivel. A cégnek összesen 3,4 milliárd forint a likviditási problémája, bár sem a dolgozóinak, sem közterhek befizetésével az államnak, sem bankoknak nem tartozik, közölte a kommunikációs igazgató.

„A Recons továbbra is minden erejével megpróbálja teljesíteni legfontosabb feladatát, most már a csődeljárás keretében megegyezni minden szállítójával.” A cég az írásos tájékoztatás szerint abban bízik, hogy olyan csődegyezséget tud kötni, ami lehetővé teszi, hogy a várhatóan beérkező követeléseiből és a meglévő pénzeszközeiből megfelelő arányban kielégítse a hitelezőit.

Betett a válság

A társaságot igencsak megviselte a 2008 végén kitört gazdasági válság. A mérlegadatokból kiderül, hogy a 2007-es árbevétel két év alatt negyedére esett. Három éve 52,126 milliárd forint volt, tavaly már csak 13,511 milliárd. Ez természetesen kihatott az eredményességre is. A cég működési eredménye a 2007-es 564 millió forintos pluszból 2009-re 1,514 milliárd forintos mínuszra váltott, igaz, kötelezettségei tizennyolcmilliárd forintról kilencmilliárd forint alá estek.

A cég ellen a cégnyilvántartási adatok szerint a Csongrád megyei bíróság idén júliusban végrehajtást is elrendelt. A mostani csődeljárás ugyanakkor nem befolyásolja a KÉSZ-csoport többi vállalatának működését, nyomatékosította a kommunikációs igazgató.

Varga Mihály
Varga Mihály

Az Opten cégnyilvántartásából kiderül, hogy a Recons Kft. tulajdonosa a KÉSZ Holding Vállalkozásfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt. Ez eléggé sajátos jogviszony, mivel idén szeptember 17-ig az akkor még nem így hívott Recons volt a zrt. egyik – ráadásul 2007 februárjáig többségi – tulajdonosa.

Nemzetközi cégháló

A KÉSZ Holding Zrt. 2008 novembere óta egy ciprusi bejegyzésű cég, a Limi-T Investments Ltd., valamint az ominózus idén szeptember 17-i dátum óta huszonöt magánszemély és az UMC Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. Az UMC idén júliusban alakult meg, tulajdonosa a Limi-T, valamint Varga Mihály és az a Balázs Péter, aki 2003 és 2008 között a most csődbe ment cég felügyelőbizottságának tagja, 2000–2007-ben közvetlenül is egyik tulajdonosa volt.