31 milliárdot keresett három hónap alatt az OTP

2010.11.19. 07:50

Az OTP Csoport harmadik negyedéves adózott eredménye a pénzintézeti különadó negatív hatásával együtt 31 milliárd forint, e nélkül pedig 45,4 milliárd forint volt, ami a válság kezdete óta az egyik legerősebb negyedéves eredmény. Az eredmény abszolút nagyságán túl ugyancsak kedvező fejlemény, hogy a profit-hozzájárulás szempontjából a külföldi leányvállalatok jelentős, 38%-os részarányt képviseltek. A különadó negatív hatását és a hazai adózott eredmény csökkenését tehát jelentős mértékben ellensúlyozta a külföld javuló teljesítménye – írja az OTP Bank a harmadik negyedéves gyorsjelentés mellé kiadott összefoglalóban.

A bankcsoport eredménye 13 százalékkal haladja meg az előző negyedévi nyereséget, viszont 33 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Így az első háromnegyed év adózott nyeresége az idén már elérte a 100,7 milliárd forintot, 22 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Bankadótól és egyéb egyedi tételektől megtisztítva a legnagyobb hozzájárulást a negyedévben az orosz leánybank teljesítette 8,696 milliárd forinttal, ami negyedéves összehasonlításban 141, éves összevetésben 666 százalékos emelkedés. A második legnagyobb profithozó a bolgár DSK 5,292 milliárd forinttal, ami ugyan 14 százalékos bővülés az előző negyedévihez képest, de 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A harmadik az ukrajnai OTP Bank JSC 4,959 milliárd forinttal, ami 415 százalékkal több az előző negyedévnél, bár 124 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Eközben az OTP Core, a magyarországi fő tevékenységek eredménye 28,561 milliárd forint profitot hozott a csoportnak, 32, illetve 55 százalékkal kevesebbet mint egy éve.

A harmadik negyedévben a csoport összes bevétele 187,920 milliárd forintot tett ki 2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, és 21 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, ezen belül a korrigált nettó kamatbevétel 150,260 milliárd forint, 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de 13 százalékkal kevesebb az előző negyedévnél. A háromnegyedéves bevétel és a korrigált kamatbevétel is 6 százalékkal haladja meg a bázisidőszakit.

A tőzsdén tetszeni fog

Kamat- és jutalékbevétel soron az elemzői várakozásoknak megfelelő, viszont főként az alacsonyabb céltartalékolásnak köszönhetően a nettó profit soron a vártnál lényegesen jobb eredményről tájékoztatott ma hajnalban az OTP. A gyorsjelentés több "reményfoszlányt" is tartalmaz, azonban egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy az alapfolyamatokban gyökeres fordulatot látunk – írja elemzésében a Portfolio.hu. A hitelportfólió minősége a legtöbb leánybanknál nem csak az egy évvel korábbi állapothoz, hanem az idei második negyedévhez képest is tovább romlott, ezzel párhuzamosan a bankcsoport ismételten jelentős céltartalékolásra kényszerült.

Összességében azonban a gyorsjelentés piaci hatása vélhetően pozitív lesz, és a nyitást követően az alapvetően továbbra is kedvező nemzetközi befektetői hangulat viheti tovább a hátán az OTP papírjait.

A negyedéves jelentés lényegi pontjai az alábbiakban foglalhatók össze:

Pozitívumok

– Az elemzői várakozásoknak kamat- és jutalékbevételek sorokon megfelelő, viszont az alacsonyabb céltartalékolásnak köszönhetően a nettó profit soron a vártnál lényegesen jobb eredmény

– A swapokkal korrigált konszolidált nettó kamatbevétel éves és negyedéves bázison is növekedést mutat

– Dinamikus kamat- és díjbevétel bővülés (forintban mérve) az orosz, a román, a horvát és a szlovák leánybanknál

– A pénzintézeti különadó negatív hatásától eltekintve 45,4 milliárd forintos adózott eredmény válság előtti szinteket idéz

– A tőkemegfelelés tovább javult, a harmadik negyedév végén 18 százalékon állt

Negatívumok

– Az orosz, a szlovák és a montenegrói leánybankok kivételével (ott is elsősorban a magas bázisnak köszönhetően) még az előző negyedévhez képest is tovább romlott a hitelportfólió minősége

– Csoportszinten egyelőre nem látszik tetőzés a 90 napon túl késedelmes hitelek arányában

– Az 53 milliárd forintos céltartalék képzés lényegesen alacsonyabb, mint az előző negyedévben regisztrált 96 milliárd forintos rekord érték, viszont a CT továbbra is magas szintje jól mutatja a hitelportfólió romlását. A harmadik negyedéves céltartalékolás annak fényében sem túlságosan megnyugtató, hogy a szeptemberi forint-mélypontokhoz köthető hitelbedőlések/nem teljesítések majd a negyedik negyedéves számokban képeződnek le