Csavar a Költségvetési Tanács ellehetetlenítésének ügyében

2010.11.22. 13:53 Módosítva: 2010.11.22. 16:47
Az alkotmányügyi bizottságban senki nem támogatta a Varga József jegyezte, a Költségvetési Tanács költségvetését 835 millió forintról tízmillióra csökkentő módosítót. A KT mégsem lélegezhet fel, mert a a javaslat akár egyetlen bizottság támogatásával is a plénum elé kerülhet, márpedig az alkotmányügyi csak az első volt a javaslatot megvitató testületek sorában. A kormány szándékairól egyelőre nem tudni.

Update: cikkünk megjelenése után pár órával Lázár János, Fidesz-frakcióvezető festette fel a KT eltávolításának esélyeit, szavaiból az derül ki, a kormány nagyon is komolyan gondolja a dolgot.

Szerdán tárgyalja a kormány a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat - közölte a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján, a parlamentben. Lázár János elmondta, várhatóan még ezen a héten lezárul az az egyeztetési kör, amelynek eredményeképpen kiderül, hogy a kabinet a 2011-es költségvetéshez benyújtott fideszes módosító indítványok közül, melyeket fogja támogatni.

A frakcióvezető közölte: a fideszes Varga József módosító indítványát - amely a Költségvetési Tanács 835 millió forintos támogatásából csupán 10 milliót hagyna a testületnél, a többit pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át - a frakció külön nem tárgyalta, de egészen biztos, hogy ha Varga József fenntartja javaslatát, támogatni fogják. Ennek az üzenete nyilvánvalóan nem a Költségvetési Tanáccsal kapcsolatos, hanem sokkal inkább a közalapítvány finanszírozásával - mondta, megjegyezve, hogy a végső szót azonban erről is a kormány mondja majd ki.

Az alkotmányügyi bizottság hétfő reggeli ülésén került először napirendre a Költségvetési Tanács költségvetésének elvonásáról szóló fideszes javaslat. A KT kvázi megszüntetését sem a kormány, sem a bizottság nem támogatta, holott a Fidesz-frakciónál a minap azt állították, megszavazzák majd a parlamenti menetben a módosítót. Az ülésen a kormányt képviselő Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője is elutasításra tett javaslatot, ezután történt meg az egyhangú szavazás – írja a Napi Gazdaság.

Laptársunk rámutat arra, hogy ez ugyanakkor csak az első menet volt, a következő napokban még bármikor zöld utat kaphat a javaslat. A Napi úgy értékeli az elmúlt napok történéseit, hogy jelen pillanatban nem tűnik valószínűnek, hogy a kormány a KT megszüntetését tervezi, a javaslat inkább figyelmeztetés volt.

Balsai elnök nem emlékszik a miértre

Varga József beadványát a kormány nem támogatta, ezért a kormánypárti képviselők sem - mondta az Indexnek Balsai István az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke. Hogy a bizottság a módosító céljával, vagy annak részleteivel nem értett egyet, nem tudtuk meg, Balsai ugyanis ezt firtató kérdésünkre azt mondta: több száz módosítóról szavaznak a bizottságban, nem tud mindegyikre visszaemlékezni.

Több megoldást választhat a kormány

A mostani döntés ellenére sem kizárt azonban, hogy a fő csapásirány nem változik: egy fontos közjogi intézmény felszámolását nem szokás a Fideszben egyeztetés nélkül, képviselői indítványban javasolni. Egy forrásunk szerint ebből kiindulva elképzelhető, hogy a kormány által támogatott célról van szó, de más formát választ a kabinet, hogy kiiktassa a szakmai kritikát megfogalmazó KT-t. E forgatókönyv szerint a Varga-féle javaslat akár azt a célt is szolgálhatja, hogy teszteljék a reakciókat. (Az Alkotmánybíróság hatáskörének átszabásánál a szakmai, civil felhördülés után a kormányoldal látszólag finomított a terven, valójában azonban a módosítással ugyanúgy beemelték a tabuk sorába az adókat és járulékokat, mint ahogyan azt eredetileg akarta a kabinet.)

A kormány álláspontjáról hétfőn délelőtt megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a válaszra még várunk.

A kormány megteheti, hogy ugyan nem támogatja a fideszes Varga József által jegyzett egyéni képviselői indítványt, amely a KT forrásának 99 százalékát elvonná, de saját maga szövegez meg egy hasonló végkimenetelű módosító javaslatot, és azt valamelyik parlamenti bizottság terjeszti be a 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz. (Amúgy is, az alkotmányügyi bizottság csak egy bizottság a sok parlamenti bizottság közül, és elsőként tárgyalta a szóban forgó indítványt, és ha csak egyetlen bizottság szavazásra alkalmasnak találja a Varga-féle javaslatot, arról a képviselők december elején szavaznak is a plenáris ülésen.)

A kormány például elhallgattathatja a kritikai hangot úgy, hogy a költségvetési hatástanulmányokat, háttérszámításokat végző, több tucat szakértőből álló szakmai stábot megszüntetik, és csak a három fős vezetőséget hagyja meg. Háttérbázis nélkül nehéz lenne olyan minőségű tanulmányokat elvégezni, amelyeket a Költségvetési Tanács a megalakulása óta eltelt bő másfél évben produkált, és amelyekben például kiszúrták a költségvetési törvényjavaslat mellékletében, hogy a kormány nem csak az ígért 3 évig kívánja beszedni az extraadókat, vagy rámutattak az elszámolt, a kommunikációval ellentétes intézkedéseket magában foglaló költségvetési törvényjavaslat több gyenge vonására.