800 milliárdot hoznának a strukturális reformok?

2010.11.23. 12:33
A gazdaság fehérítéséből, a gyorsuló növekedésből és a beinduló strukturális reformokból szeretné egyensúlyba hozni az adócsökkentés miatt megboruló költségvetést. A reformokat februárban jelenti be a kormány és 600-800 milliárd forint bevételt vár belőle.

A költségvetés szempontjából az egykulcsos, 16 százalékos szja-t és a csökkenő, 2013-ig 10 százalékra mérséklődő társasági adót három forrásból lehet egyensúlyba hozni: a gazdaság fehérítéséből, a 4-6 százalékra gyorsuló gazdasági növekedés nyomán befolyó többlet adóbevételekből és a beinduló strukturális reformokból - mondta Matolcsy György a Napi Gazdaság adókonferenciáján.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a közel száz tételből álló strukturális reformot a jövő év februárjában jelenti be a kormány, s ennek révén 600-800 milliárd forint megtakarítás érhető el.

A jelzett átalakítások nyomán, amelynek része a nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék mérséklése is, a 2009. évi 39,5 százalékos, GDP arányos adócentralizáció, 2010-ben 38 százalékra, jövőre 36 százalékra, 2014-re pedig 33 százalékra csökken, vezette le Matolcsy György.

A miniszter beszélt a kötelező nyugdíjpénztári rendszerről is. Mint mondta, a három pillérből csak kettő, az állami és az önkéntes marad. A kormány véleménye szerint a kötelező pénztári rendszer ugyanis zsákutca.

A felhalmozott vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit, magyarázta a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak. Sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, a feltételek változni fognak, mondta. Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésének eddigi állami garanciája megszűnik.

A miniszter megfogalmazása szerint a Magyarországon középtávon kialakuló új adórendszer lényege az alacsony adóterhelés, az európai szintű forgalmi adó és a szélesedő adóbázis.