Éves csúcson az állampapírhozamok

2010.11.25. 12:48
A visszafogott vételi érdeklődés és a megemelkedett hozamelvárások láttán az Államadósság Kezelő Központ a mai 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción a meghirdetett 40 milliárd helyett csak 30 milliárd forintnyi összegben értékesített a 12 hónapos diszkontkincstárjegyből (D111116). A kialakult átlaghozam 2009 decembere óta a legmagasabb. Ma folytatódott az állampapírok másodpiacán is az intenzív hozamemelkedés, amelynek nyomán a kötvényhozamok 7,5-8% közöttig emelkedtek, ami egyes esetekben már az idei csúcsot, vagy annak közelét jelenti.

A mai aukción a 40 milliárd forintnyi meghirdetett keretre összesen 62,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely június közepe óta a leggyengébb vételi érdeklődést jelenti az egy éves futamidejű állampapír iránt. Az e heti 3 hónapos aukciós kereslet is gyenge volt.

12hodkj101125.png

A 30 milliárd forintnyi elfogadott ajánlat hozama 5,96% és 6,10% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,05%-os lett. Ez 10 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál és 11 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamát. Ez az 5,25%-os jegybanki alapkamat mellett egyébként jelzi a piac emelkedő hozamvárakozásait is.

Az utóbbi napokban a bizonytalan nemzetközi befektetői környezet eleve nem segített a magyar állampapírpiacnak, de a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntése tovább fokozta a piaci feszültséget, illetve a hozamemelkedést.

refhozjobb101125.png

Piaci szakértők a Portfolio.hu-nak jelezték, hogy a magyar kormány tegnap bejelentett döntése a magánnyugdíjpénztári szektor teljes felszámolásáról fokozta a piaci bizonytalanságot (hogyan zajlik le technikailag az eszközátadás az állam számára, kieső kereslet a vételi oldalon, stb.), és ez tükröződik a hosszabb hozamok napok óta tartó intenzív emelkedésében.

Ma az államkötvények hozamai mintegy 10-20 bázisponttal ugrottak a tegnapi hasonló mértékű emelkedés után, így például a 3 éves kötvény hozama ma dél körül 7,5% körül járt, ami az idei éves csúcsot jelenti.