280 felett az euró, esik a BUX

2010.11.26. 11:43
Nemcsak a hazai közéletben és a külföldi sajtóban keltett visszatetszést a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításának kormányzati terve, mostanra már a befektetők is lereagálták a nyugdíjpénz állami bekebelezésének koncepcióját, és öntik a magyar részvényeket és szabadulnak a forinttól.

A tegnapi közel 3 százalékos esés után a BUX ma kora délelőttig további csaknem 4 százalékot vesztett értékéből. Minden nagyobb részvénytől szabadulnak a befektetők, az OTP és az MTelekom ma közel 5 százalékkal értékelődött le, a Mol 4 százalékkal lett olcsóbb, a Richter 1 százalék feletti mínuszt mutat. A forgalom átlag feletti.

A BUX mai 4 százalékos csökkenésével megint az utolsó helyen szerepel a régiós indexek közt, bár az alulteljesítés ma már nem olyan kirívó, mint tegnap volt – értékeli a folyamatokat a Portfolio.hu. Aggasztó, hogy tegnap a határainkon túli piacokon jó volt a hangulat, ott drágulni tudtak a részvények, ám a magyar piacon esés következett be. Mára külföldön is elromlott a hangulat, ez pedig újabb lökést adott a BUX lejtmenetéhez. A legnagyobb félelmeket továbbra is a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos fejlemények okozzák, ennek pedig főleg a kisebb papírokra lesz negatív hatása, most azonban lényegében minden papírt szórnak.

A tegnap érkezett külföldi kommentárok igen élesen bírálták a kormány nyugdíjdöntését, így akár az is elképzelhető, hogy több külföldi befektető is elfordul az országtól. A monetáris tanács tagjainak választásával kapcsolatos változás, és a tegnap bejelentett nyugdíjrendszer változtatás megkérdőjelezi a prudens gazdaságpolitikai elveket, amelyeket az IMF-mentőcsomag idején dolgozott ki az akkori kormány - véli Mai Doan, a Bank of America égisze alá tartozó Merrill Lynch londoni elemzője.

A BUX mai csökkenésével megint az utolsó helyen szerepel a régiós indexek közt, bár az alulteljesítés ma már nem olyan kirívó, mint tegnap volt. A régiós piacokkal való összevetés jól mutatja, hogy a nagyobb alulteljesítés a szerdán bejelentett intézkedések után kezdődött meg, innentől kezdve lényegében megállás nélkül zuhan a magyar piac, ezzel pedig teljesen elszakadt mind a régiós, mind a nyugat-európai indexek mozgásától. Ebből arra lehet következtetni, hogy bár az európai hitelválsággal kapcsolatos problémák is hozzájárulnak az eséshez, alapvetően a magán nyugdíjpénztárak kiesése okozza az eladási hullámot – kommentálja a folyamatot a Portfolio.hu.

A forint is megsínyli a nyugdíjakció miatti befektetői aggodalom felerősödését. Az euróval szembeni árfolyam 280 forint fölé ment, ilyen gyenge két hónapja nem volt a hazai valuta. A hetet még a 272-es szintről indítottuk, szerdáig 275 körül ingadozott a kurzus, és a régiós devizák mozgásától kissé elszakadó forint értékvesztése újabb lökést kapott. A forint a mai teljesítményével nem, de az elmúlt hetekbelivel mérsékelten alulteljesítőnek számít a régiós devizák között. A frankkal szembeni árfolyam megcsípte ma a 212 forintos szintet is.

A magánnyugdíjpénztári rendszerben tervezett változtatások miatt nem valószínű, hogy egyhamar javulna a magyar állampapírpiaci hangulat - jegyzik meg ma reggeli régiós piaci összefoglalójukban a BNP Paribas londoni stratégái. Véleményük szerint a forintpiacon is további eladói nyomás jöhet.

A gyengülésben részben külföldi tényezők is szerepet játsszanak, az írek után a piac a portugálok és spanyolok esetleges csődközeli helyzete miatt aggódik, az euróövezet életképessége forog kockán, ez pedig a kockázatkerülést erősítette fel a világban.