Erősíti az orosz függést a gáztörvény?

2010.11.29. 20:13
Leállhatnak az energiaipari fejlesztések, és nőhet az oroszoktól való függőség a hétfőn elfogadott gáztörvény hatására. A kormány módosítása felére csökkentheti a biztonsági készleteket, és kézi vezérlésűvé teszi az árszabályozást.

Rövidtávon hoz csak hasznot az új gáztörvény, idővel mindannyian súlyos árat fizethetünk érte - értettek egyet az Index által megkérdezett energiaipari cégek szakemberei. A kormány által hétfőn megszavazott törvénymódosítás drasztikusan átírja az eddigi szabályozást.

Csökkennek a készletek

A törvény egyik fontos pontja a biztonsági földgázkészlet mértékének a meghatározása. Törvényi előírás alapján eddig 1200 millió m3 földgázt kellett tartani a tározóban, ami rendkívüli esetben nagyjából 90 napra elég az országnak. A készlet mennyiségéről való döntés most átkerül a miniszterhez, aki ha úgy dönt, ezt akár a felére is csökkentheti. A szabad kapacitást az energiacégeket tömörítő Készletezési Szövetség értékesítheti, ennek módjáról, a kedvezményezettek köréről azonban szintén a miniszter dönt majd.

A földgázkészletek ilyen mértékű csökkentése akár uniós rendelettel is szembe mehet, de technikai és ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet, mondta egyik forrásunk. Szerinte a szabályozás nem lesz kiszámítható és átlátható, a földgázkészletek kézi vezérlése pedig akár a kőolaj készletek finanszírozóit is elbizonytalaníthatja, ami hatással lehet az üzemanyagárakra.

Nem egyeztetnek

Nem a költségek, hanem a miniszter határozza meg majd azt is, hogy mennyibe kerüljön az a földgáz, amit az E.On Földgáz Trade ad az egyetemes szolgáltatóknak, és ő találja ki a Mol hazai kitermelésű földgázának árát is.

A kereskedői árképzés eddig úgy működött, hogy az engedélyesek negyedévente egyeztettek az árakról Energiahivatallal, aki ha indokoltnak tartotta, rábólintott az emelésre. A törvény most megszünteti a cégek javaslattételi jogát, a hivatal önállóan dönt az árakról, anélkül, hogy előtte a cégekkel egyeztetne. A rendszerhasználati díjak esetében - amelyek a végfelhasználói ár egyharmadát adják - az ország különböző területein különböző mértékű díjakat lehet majd megállapítani, ezzel alighanem a gyérebben lakott vidéki települések járhatnak rosszabbul.

Leállhatnak a fejlesztések

A gáztörvénnyel kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma, hogy nem ösztönzi azt, hogy az ország - a korábbi terveknek megfelelően - regionális földgázelosztó központtá válhasson, ellenérdekeltté teszi a cégeket az ellátásbiztonságot növelő fejlesztésekben, új vezetékek kiépítésében, korszerűsítésben – mondják a cégek nevük mellőzését kérő szakértői. A versenypiac gyengítése pedig az orosz gáztól való függést erősíti. Az Európai Unió a tagállami szállítórendszerek összekötésével, a szállítási irányok megfordíthatóságával és az azonos szabályok érvényesítésével regionális versenypiacokat kíván létrehozni. Amit a kormány most tesz, az rövid távon bár a fogyasztóknak kedvez, hosszú távon negatív a hatása, és szembe megy az uniós törekvésekkel, bírálták az előterjesztést korábban az ellenzék padsoraiból és a szakma oldaláról is. A törvényt a parlamentben a Fidesz és a Jobbik szavazta meg, a kihirdetését követő napon lép hatályba.