Fogják a fejüket a devizahitelesek

2010.11.30. 10:42
Nem javul a hangulat a nemzetközi piacokon a tegnapi romlás után és kérdéses, hogy rövid távon mitől tudna nőni a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizalom. A frank kedden délelőtt 218,6 forintig erősödött.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Az árfolyamok háromkor lényegében ugyanott tartanak, ahol a reggeli órákban álltak. Egy svájci frank 218,4 forintba kerül a bankközin, az euróért 283,45-öt kell fizetni, a dollár 218,04-en áll.

Napközben, tizenkettő-egy óra magasságában a dollár az euró és a frank is veszített az értékéből a forinthoz képest, az árfolyamok azóta mindegyik esetben visszakorrigáltak a gyengébb szintekre.

A forint tegnap jelentősen gyengült, az euróval szembeni jegyzések 279,5 körülről estére 284,5-re ugrottak, ma reggel 284 körül indult a kereskedés. A borongós külpiaci hangulatban a svájci frank tovább erősödött az euróval szemben, reggel egy frankért 218,6 forintot, egy dollárért 218,5, míg egy euróért 284,6 forintot kértek a bankközi piacon.

A fiskális és a monetáris politika közötti egyre élesebb ellenállás nem segíti a befektetői bizalom helyreállását, ahogy az sem, hogy a nemzetgazdasági miniszter hiteltelennek nevezte az Európai Bizottság tegnapi magyar gazdasági előrejelzéseit. A Moody's Investors Service felőli ma reggeli nyilatkozat szintén nem támogatja a forint talpra állását.

Adósságválságtól félnek

Az Írországnak szánt mentőcsomag mellett a görögöknek adott hitelkeret 4,5 évvel való meghosszabbítása közvetetten a csődkockázatok növekedéséhez járult hozzá a portugál, spanyol és olasz esetben is. Tegnap már az olasz országkockázati felár is csúcsot ütött a némethez képest az euróbevezetés óta, így ma reggel már az olasz pénzügyminiszter igyekezett nyugtatni a befektetőket, hogy az ő országa nem szorul segítségre az adósságválság során.

A dél-európai országok államadósság-kilátásaival kapcsolatos rendkívül nagy befktetői pesszimizmus tartósan rányomhatja a bélyegét az európai pénz- és tőkepiacok teljesítményére, az euró árfolyamára, így közvetetten a kelet-közép-európai országok fizetőeszközeinek teljesítményére is.

Matolcsy és az MNB

A fokozottan negatív külpiaci befektetői környezethez hozzáadódnak még a magyar, elbizonytalanító hatású fejlemények. A magánnyugdíjpénztári átalakítás technikai lebonyolításával, illetve statisztikai elszámolásával kapcsolatban továbbra is nagyok a bizonytalanságok, ahogy a fiskális és monetáris politika közötti együttműködés kilátásai is egyre borúsabbak. A tegnapi magyar jegybanki kamatemelést szokatlan módon közleményben bírálta a nemzetgazdasági tárca és a lépést indokolatlannak nevezte. Az Európai Bizottság tegnap megjelent magyar gazdasági prognózisait pedig hiteltelennek nevezte Matolcsy György.

Tegnap az állampapírok másodpiacán tovább emelkedtek a hozamok, a hosszabb kötvényhozamok 8,1-8,3 százalék körül járnak. Ilyen nemzetközi és hazai befektetői környezetben kulcsfontosságú, hogy hogyan sikerülnek csütörtökön a 3, 5 és 10 éves államkötvény aukciók. A magánnyugdíjpénztárak már nem állnak majd a vevői oldalon és a külföldiek vásárlási hajlandósága is kérdéses az utóbbi napok intenzív állomány-leépítése után.