Orbán szorosabbra húzná az orosz köteléket?

2010.11.30. 07:55
Ha a magyar miniszterelnök mai orosz látogatása során sikerül megoldást találni a Szurgutnyeftyegaz húszszázalékos részvénycsomagjára, akkor a többi még függő kérdésben is előrehaladás érhető el Putyin miniszterelnökkel

A Mol kisebbségi részvénypakettjének ügyén állhat vagy bukhat Orbán Viktor miniszterelnök oroszországi látogatása - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint a megegyezésre kevés esély kínálkozik, mert az oroszok ragaszkodnak az orosz olajcég teljes körű tulajdonosi jogaihoz, a magyarok pedig ahhoz, hogy valamilyen formában ki- vagy megvásárolják a Mol egyik nagytulajdonosának számító céget.

A Napi Gazdaság úgy tudja, ez utóbbi eléréséhez Orbán útipoggyászában új ajánlat is lapul. A már ismertek - paksi atomerőmű bővítése, magyarországi gáztárolók egy részének átengedése - mellett a legfontosabb, hogy Putyin európai kereskedelmi hídfőállást építhetne ki Magyarországon.

Ehhez Záhonytól egészen Dunaújvárosig építenék ki a széles nyomtávú vasútvonalat, amelynek végállomásán egy többfunkciós logisztikai központ épülne. A vízi, közúti, vasúti közlekedést összefogó új közlekedési rendszer egy légi csomóponttal egészülne ki, ennek helyszíne Mezőkövesd egykori szovjet katonai bázisa, amelynek fejlesztésében a hírek szerint Demján Sándor, illetve a mögötte álló cégek is részt vállalnának.

A becslések szerint négymilliárd dolláros fejlesztésbe egyes értesülések szerint az orosz államvasutat is bevonnák, mivel az a beruházás tekintélyes részét is kész finanszírozni. A megvalósítás előkészítése egy-másfél évet vesz igénye és viszonylag gyorsan, két-három év alatt be lehetne fejezni a paksi atomerőművi bővítés után legnagyobbnak számító projektet.