Elképesztő többlet a külkereskedelemben

2010.12.02. 10:43 Módosítva: 2010.12.02. 10:49
Az előzetesen közzétett 548 millió eurónál minimálisan kisebb, 540,4 millió eurós többletet tett közzé szeptemberre vonatkozóan a részletes adatok alapján ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Még így is minden idők harmadik legnagyobb havi többletéről beszélhetünk. A magyar exportvolumen euró alapon már csaknem arra a szintre küzdötte fel magát, amelyről 2008 őszén elindult a zuhanás. A feltámadás a 20 éves csúcson lévő német konjunktúramutatók alapján nem meglepő és rövid távon még további exportélénkülés is jöhet.

Szeptemberben minden idő harmadik legnagyobb aktívuma volt a magyar külkereskedelmi mérlegben és az első kettő is az idén volt. A gazdaság rendületlenül alkalmazkodik, ami egyensúlyi és eladósodási szempontból jó hír, növekedési megfontolások szerint kevésbé. Az első kilenc hónapban rendkívül nagy, 4,033 milliárd eurós többlet halmozódott fel az export-import relációban.

 

Az export éves alapon euróban 18,5 százalékkal, míg az import 18,6 százalékkal bővült, azaz az export-import olló újra negatív tartományba jutott, igaz továbbra sem beszélhetünk aggodalmat keltő külkereskedelmi folyamatokról. Az exportvolumen már csaknem elérte a válság előtti szintet, köszönhetően a váratlanul jó nyugat-európai konjunktúra-folyamatok miatt. A német Ifo-index legfrissebb adata 20 éves csúcsot mutatott, ez a negyedik negyedévre is lendületes német gazdasági növekedési ütemet vetít előre.

A  KSH közlése szerint az kilenc hónapban az export értéke 52,2 milliárd euró, az importé 48,1 milliárd euró volt, forintban számolt értéke 14.358 milliárd, illetve 13.248 milliárd volt. Így a kivitel forintértéke némileg meghaladta, a behozatalé azonban még nem érte el a két évvel korábbi, a gazdasági világválság előtti szintet.

Az  export és az import volumene az  első kilenc hónapban 18,3, illetve  a 15,8 százalékkal nőtt, szeptmberben pedig 12,7 és 12,6 százalékos emelkedést mutatott a bázisidőszakhoz képest. A külkereskedelmi mérleg többlete a harmadik negyedév végére 4,033 milliárd eurót tett ki, 1,495 milliárd euróval többet, mint 2009 azonos időszakában.

Az első háromnegyed éves forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakának  szintjén maradt. A cserearány gyakorlatilag nem változott. A forint a főbb devizákhoz képest 2,5 százalékkal erősödött, ezen belül az euróhoz viszonyítva 3 százalékkal értékelődött fel, míg a dollárhoz képest 0,4 zázalékkal gyengült. A szeptemberig eltelt egy év alatt 3,8 százalékkal gangült a forint az euróhoz és 15,7 százalékkal a dollárhoz képest.