Megszüntetik az üdülési alapítványt

2010.12.02. 07:33
A költségvetési törvénycsomag részeként fogadtatná el a kormány a nemzeti üdülési alapítvány felszámolásáról szóló szabályokat. Az üdülési csekk megszűnik, helyette rekreációs célokat szolgáló Széchenyi kártya lesz, de hogy milyen feltételekkel és mire lehet majd használni, azt egy hónappal az új év előtt még nem tudni.

Megalkotta a kormány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) felszámolásáról szóló szabályozást. A számvevőszéki bizottság a költségvetést megalapozó törvényekhez nyújtott be egy módosító indítványt. Még nyáron született meg az a kormányrendelet, amely 63 alapítvány sorsát ígérte rendezni - például azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a rendszert, írja a Napi Gazdaság.

Januártól az általa létrehozott alapítványokat azzal az indokkal is megszüntetheti az állam, hogy az adott tevékenységet hatékonyabban tudja elvégezni saját hatáskörben - pillanatnyilag erre nincs mód. A bírósághoz benyújtott kérelemben a módosító szerint csak ennyit kell közölni, valamint azt, hogy az alapítvány vagyona mely szervhez, más alapítványoz vagy intézményhez kerüljön. A javaslat szerint a vagyont nem kötelező arra a szervezetre ruházni, amely a megszűnt alapítvány tevékenységét átveszi, csak annyit kötnének ki, hogy azt közfeladatot ellátó szerv támogatására kell fordítani.

A tervezet értelmében az alapítványt azzal is meg lehet szüntetni, hogy helyette nonprofit gazdasági társaságot hoznak létre. Ha az alapítványnak nem állami tulajdonosai is voltak, azok az új társaságban legfeljebb 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnek.

A szeptemberben napvilágot látott hírek szerint az MNÜA utóbbi körbe tartozna, ám a kormány egyéb, a cafetériát érintő intézkedései mást mutatnak. Bárhogy is alakul, a szakma felháborodása vélhetően nem fog csitulni. Az alapítvány saját tőkéje 11,55 milliárd forint volt 2009-ben, vagyis ez az összeg kerülhet újabb helyre.

Az már most látszik, hogyan kívánja ellátni az állam az MNÜA tevékenységét - állítása szerint hatékonyabban. Az üdülési csekk helyett valamikor jövőre bevezetik ugyanis a Széchenyi pihenési kártyát, amelyet évente 300 ezer forint összegig a munkáltató juttathat az alkalmazottaknak. A kártya működésének, beváltásának, kezelésének részletei egyelőre nem ismertek.