Hazacsábítanák az offshore vagyonokat

2010.12.06. 07:41
Költségvetési módosítók, Költségvetési Tanács feloszlatása, offshore vagyonok hazacsábítása, Járai Zsigmond és az MNB felügyelőbizottsági tagok fizetésének felemelése - ezekeről is szavaznak ma a képviselők a parlamentben.

Az országgyűlés mai ülésén szavaznak a képviselők a 2011-es költségvetést megalapozó salátatörvényhez benyújtott módosító javaslatokról - a törvény jellege miatt a képviselők egy csomagban szavaznak több fontos és kevésbé fajsúlyos kérdésről – írja parlamenti előzetésében a Napi Gazdaság.

Immár a kormány is támogatja azt a módosító javaslatot amely kimondja a Költségvetési Tanács (KT) titkárságának megszüntetését az év végével - illetve átalakítja a háromfős KT személyi összetételét. Ugyanakkor a ma szavazásra kerülő javaslat nem rendelkezik a jelenlegi tanács megszüntetéséről - márpedig a Kopits György vezette testület mandátuma 2018 februárjában jár le. Így a pillanatnyi állás szerint két költségvetési tanács lesz, a mostani szakmai stábot azonban biztosan szélnek kell ereszteni, mivel nem biztosítják fizetésüket. Ezért a jelenlegi testülettől kapott gyors, adott esetben akár leleplező erejű vizsgálatok a költségvetést érintő törvényjavaslatokról aligha várhatóak. A múlt héten már búcsúzó testület utolsó sajtótájékoztatóján Oblath Gábor alelnök azt mondta:„olyanok becsmérlik a mai, stábbal a háta mögött dolgozó Költségvetési Tanácsot, akiknek fogalmuk sincsen, hogy milyen munka folyik ebben az intézményben”. Szerinte óriási bűn tönkretenni a szakmai apparátust, és ennek nagyon rossz üzenete, káros demonstratív hatása van.

Hasonlóan nagy horderejű döntés lehet külföldön befektetett jövedelmek hazacsábítása, illetve az offshore cégek kiiktatása. A kormány által is elfogadásra ajánlott javaslat szerint a 2010. október 31-én külföldi pénzintézeti bankszámlán elhelyezett betét hazautalható, ez esetben "csak" a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetnie a befektetés tulajdonosának. A szja-törvény ugyanezen módosítása szerint büntetőjogi következmények nélkül kiiktathatják a magánszemélyek az offshore cégeket a tulajdonosi hálóból. Vagyis ha egy hazai cég tulajdonosa egy offshore vállalkozás, akkor a hazai magánszemély következmények nélkül kivásárolhatja az általa ellenőrzött offshore vállalkozást - így a hazai cége közvetlen tulajdonába kerülhet.

Szavaznak a képviselők az önkormányzati törvény szigorításáról: a jövőben az önkormányzatok éven túli hitelfelvételeikről és kötvénykibocsátásaikról előzetes könyvvizsgálatot kötelező végezni - ennek részeként a könyvvizsgáló véleményezi a tervezett ügyletet, amit a hitelnyújtónak is a tudomására kell hozni. A kötvénykibocsátásról a képviselő-testületek csak minősített többséggel dönthetnek.

A salátatörvény részeként szavaznak a jegybank fb-tagjainak béremeléséről: a jelenlegi 200 ezer forint körüli jövedelmet - a mindenkori MNB-elnöki fizetés 10 százalékát - 800 ezer forintra emelik, míg az fb-elnöki fizetést a jelenlegi havi 300 ezer forintról 1,2 millióra emelnék. Ismert, hogy az MNB fb-jét a parlament két hete újította meg, annak elnöke Járai Zsigmond korábbi MNB-elnök lett. Simor András az MNB elnöke levélben tiltakozott a szerinte aránytalanul magas fizetés megállapítása ellen.