Leminősítés: a siker a kormányt fogja igazolni

2010.12.06. 15:33
Orbán Viktor már fél évvel ezelőtt megmondta, hogy leminősítik majd Magyarországot, mert a nemzetközi tőke érdekeit sértő lépéseket tesz a kormány - kommentáltal Szijjártó Péter kormányfői szóvivő a Moody's forintgyengülést és hozamemelkedést kiváltó lépését. Matolcsy sajnálja és hibásnak tartja a Moody's lépését, de ő sem tartja meglepetésnek.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője reagált a Moody's hitelminősítő lépésére, amivel két fokozattal minősítette le a magyar államadósságot, ezzel pedig még éppen hogy nem kerültünk a bóvli kategóriába. A közlemény annyira tömör, mindenre kitérő, hogy szó szerint idézzük, alább.

„Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett. A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre. A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd.”

Matolcsy szerint a Moody's sok mindent nem vett figyelembe

„A Moody's leminősítése nem jelentett meglepetést számunkra, de sajnálattal fogadtuk” – így kommentálta a lépést Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hitelminősítő több dolgot nem vett figyelembe.

Matolcsy György rámutatott: a jelenlegi értékelés nem vette még figyelembe azt, hogy Magyarország 2010-ben az unió ötödik legalacsonyabb államháztartási deficitjével rendelkezik, és a jövő évi 3 százalék alatti hiány szintén az unió ötödik legalacsonyabb hiánya lesz. A hitelminősítő értékelése a miniszter szerint azt sem vette figyelembe, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol csökken az államadósság mértéke. A következő értékeléskor Matolcsy György szerint azt is érdemes lesz majd figyelembe venni, hogy Magyarországon a folyó fizetési mérleg rendszeresen többletet mutat, ami szintén jó hír. „Szükségesnek látjuk, hogy jövő tavasszal egy strukturális reformcsomagot jelentsünk be, a Moody's következő értékelésekor reményeink szerint már ezt is figyelembe veszi majd” - mondta a miniszter. (MTI)

A miniszterelnök július végén, nem sokkal az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások megszakadása után beszélt a Magyarországot érintő hitelminősítésekről. Akkor Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy további leminősítések még várhatók. Ezek akkori jóslata szerint mind a forintárfolyamban, mint az állampapírpiacon csak időleges zavarokat fognak okozni. Orbán a várható további leminősítésekkel kapcsolatban azt éreztette, hogy ez nem fogja meglepni a kormányt és a hitelminősítők lépésével kapcsolatban a következő kifejezést használta: "világ proletárjai, egyesüljetek!" – emlékeztet a Portfolio.hu

A Moody's lépésére egyébként a forint intenzíven gyengülni kezdett, a döntés bejelentése előtti 278 forint alatti euróárfolyam 280,50 forintig emelkedett, a frankkurzus pedig 211,50 forintról 215,20 forintig szaladt.

A Moody's három fő okot jelölt meg a leminősítés indokaként. Eszerint emelkedtek a közép és hosszabb távú költségvetési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak, illetve a külső sérülékenység veszélye; a magyar kormány átmeneti (bevételnövelő) intézkedésekre alapoz, a költségvetés strukturális deficitje pedig romlani fog; a magánnyugdíjpénztári átalakítások (tömeges átléptetés az állami rendszerbe) a költségvetés hosszabb távú egyensúlyát rontja.

A Moody's a leminősítés után további leminősítést valószínűsítő kilátást adott a cég. Aggasztó lehet, hogy ha a mostani lépést Szijjártó Péterék előre látták, szinte számítottak rá, akkor vajon a jövőbe látó, a Moody's lépését rezignáltan tudomásul vevő kormányfői szóvivő számít-e további hitelrontásra. Ha a Moody's ugyanis még egyet vág a besorolásból, azzal a bóvli kategóriába kerül a magyar államadósság, így az automatikusan magyar értékpapírok eladását fogja generálni nagy összegben befektetők tömegénél, ami a forint újabb, érezhető gyengülését és az állampapírhozamok megugrását, az állam finanszírozásának megdrágulását vonja maga után.