Leminősített a Moody's

2010.12.06. 09:33 Módosítva: 2010.12.06. 09:36
A magyar kormány fokozatosan, de jelentősen veszített pénzügyi erejéből amiatt, hogy elsősorban átmeneti intézkedésekkel, nem pedig fenntartható lépésekkel igyekszik alacsonyan tartani az államháztartási hiányt - indokolta a Moody's, hogy a várt egy fokozattal szemben két fokozattal minősítette le Magyarországot ma reggel. Ráadásul az új besorolás is a további leminősítést valószínűsítő negatív lett. Erre intenzív gyengülés indult a forintpiacon: az euróval szembeni jegyzések a pénteki 277 körülről 279 fölé ugrottak a bankközi piacon, majd kissé korrigált a magyar fizetőeszköz. A nemzetközi befektetői hangulat semleges közelinek mondható a hétvégi számos fejlemény mellett is.

A Moody's által adott új besorolás megegyezik az S&P besorolásával és egyúttal azt jelenti, hogy a már két intézménynél áll a magyar besorolás a bóvli kategória határán. A Fitch Ratings-nél most ennél egy fokozattal jobb a besorolás, de valószínű, hogy a két versenytárshoz képest ez az intézmény is igyekszik majd "felzárkózni".

kilatascee 1

A hír megjelenését követően azonnal gyengülni kezdett a forint, az euróval szembeni jegyzések mintegy két egységgel egészen 279,5-ig ugrottak, majd átmenetileg 278-ig korrigáltak. A dollárral szembeni kurzus a pénteke sti 206,5-ről 209,5-ig, a svájci frankkal szembeni 212,5-ről 214,5-ig ugrott a bankközi piacon.

A Moody's három fő okot jelölt meg a leminősítés indokaként. Eszerint emelkedtek a közép és hosszabb távú költségvetési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak, illetve a külső sérülékenység veszélye; a magyar kormány átmeneti (bevételnövelő) intézkedésekre alapoz, a költségvetés strukturális deficitje pedig romlani fog; a magánnyugdíjpénztári átalakítások (tömeges átléptetés az állami rendszerbe) a költségvetés hosszabb távú egyensúlyát rontja.

Átmeneti intézkedésekre alapoz a magyar kormány

A Moody's a devizaadósságra érvényes országplafont szintén két fokozattal mérsékelte, míg a forintadósságra érvényes besorolási plafont három fokozattal Aa3-ra rontotta. Dietmar Hornung, a Moody's elnökhelyettese a leminősítési közleményben úgy fogalmaz: a lépést az alapozta meg, hogy a magyar kormány fokozatosan, de jelentősen veszített pénzügyi erejéből amiatt, hogy elsősorban átmeneti intézkedésekkel, nem pedig fenntartható lépésekkel igyekszik alacsonyan tartani az államháztartási hiányt.

Amennyiben a magyar kormánynak nem sikerül megerősíteni a "pénzügyi erejét", azaz mérsékelni a költségvetési kockázatokat, akkor az további leminősítési lépést válthat ki a Moody's közleménye szerint. A hitelminősítő felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzügyi erő stabilizálása nehézkes lehet, ha romlik a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság, ami a forintárfolyamra nyomást, az állampapírhozamokra pedig emelő hatást fejt ki. A most negatív kilátású új besorolás akkor változhat stabilra, illetve akkor következhetne be tényleges felminősítés, ha a magyar kormány egy fenntartható költségvetési konszolidációs pályán kezd el haladni, amelyet a dinamikus gazdasági növekedés is támogatna, ez ugyanis tartósan fokozná a kormányzat pénzügyi erejét.

A Moody's rámutat a közleményben arra, hogy mind a magyar állam, mind a magánszektor magas devizaalapú adóssággal rendelkezik, ez pedig a magyar bankrendszert is sérülékennyé teszi. A hitelminősítő rámutatott: a magyar kormány jelentősen függ a külföldi befektetőktől a magyar állampapír-értékesítés során, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kulcsfontosságú az ő bizalmuk megőrzése. A pozitívumok között emelte ki az intézmény az ország beágyazottságát az európai gazdasági és pénzügyi rendszerbe, ami a külkereskedelmi kapcsolatokon, illetve a külföldi működőtőke-befektetéseken keresztül előnyöket jelent az országnak. Utóbbi kapcsán kiemelte a közelmúltbeli nagy autóipari beruházások elindulását.