Kósa: Nem a Moody's kormányozza az országot

2010.12.07. 10:01
A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody’s vagy a Standard and Poor’s és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány - mondta ma Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Varga Mihály a miniszterelnökség államtitkára szerint az ilyen értékelés soha nem jó, Orbán Viktor szerint az országot nem sokára újból felminősítik.

A 2008-as, 2009-es helyzethez képest a nemzetközi hitelminősítők megítélése, tekintélye sokat romlott - mondta Kósa Lajos a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió A Ma reggel című műsorában, miután a Moody's leminősítette hazánkat.

Kósa Lajos a hitelminősítő tegnapi lépése kapcsán kijelentette: a nemzetközi hitelminősítők mindig azzal állnak elő, hogy a magyar embereket sanyargassa a magyar kormány. "Egy angol fiatalember, aki üldögél a City-beli irodájában, és kólát szürcsölve kinéz az ablakon, és elnézi a ködös angol háztetőket, annak mit fáj az egyébként, hogy ön mondjuk kap-e tizenkettedik havi fizetést vagy sem. Nem számít, mert másból él, nem nézi a magyar nyugdíjast, nem nézi a magyar munkavállalót, a magyar családokat. Az sem érdekli, hogy Magyarország van-e vagy nincs. Nem vitatom el ezt az álláspontot (...), de a magyar kormányt meg hadd érdekelje már, hogy ne állandóan az embereket szorongassuk" - fejtette ki a kormánypárti politikus.

A debreceni polgármester hangsúlyozta: nekik arra kell elsősorban figyelni, hogy mit mondanak a magyar választók. A magyar választók döntő többsége pedig elfogadja, sőt támogatja azt a válságkezelő módot, amit a magyar kormány választott, szemben a Moody’s, a Standard and Poor’s és a mögötte álló erők javaslatával. "Ha rájuk hallgatnánk, arról beszélnénk, hogy miért kellett elvenni az emberek tizenegyedik havi fizetését" - jegyezte meg Kósa Lajos.

Arra a hitelminősítői kifogásra, hogy nem látszanak a strukturális reformok Magyarországon, a fideszes politikus azt mondta: a legnagyobb átalakítás, amelyet eddig elvégeztek az kettős. Egyrészt a hiányzó 500 milliárd forintos költségvetési rést nem az emberek sanyargatásával próbálták betömni, hanem a különadók rendszerével. Ez elég nagy strukturális átalakítás - tette hozzá.

A másik pedig az adórendszer átalakítása: soha nem látott adócsökkentés következik be a jövő év elejétől. Összességében azt lehet látni, hogy csökkentik a jövedelem központosítást. A nyugdíjak biztosítását, biztonságát a mostani, kétpilléres átalakítás szavatolta - mondta Kósa Lajos.

"Egy ilyen értékelés soha nem jó. Akkor sem, ha a világgazdasági válság a hitelminősítők szerepét átértékelte" - nyilatkozta Varga Mihály a Népszabadságnak. Szerinte az elmúlt hónapokban bíztató folyamatok indultak el Magyarországon. A miniszterelnökségi államtitkár arra hivatkozott, hogy a magyar gazdaság Európában ritkaságnak számító módon pozitív külkereskedelmi mérleget, 2011-ben 3 százalék alatti hiányt, csökkenő államadósságot és alacsony, 3-3,5 százalékos középtávú inflációt tud felmutatni.

Magyarországot újból felminősítik majd, miután az elemzők megértik, hogy a kormány költségvetési politikája működik - mondta Orbán Viktor egy keddi stockholmi sajtóértekezleten a Reuters tudósítása szerint.