Újabb cukorkát ígérnek Orbánék a kasszatagoknak

2010.12.07. 11:58
Egy politikai nyilatkozattervezet szerint mégsem lenne adóköteles az állami rendszerbe visszalépő pénztártagok infláció fölötti reálhozama. A nyilatkozat ebben a formában nem jelent jogi kötelezettséget, de mivel egyik aláírója a miniszterelnök, feltehető, hogy hamarosan jogszabályi formába is öntik. A kormány ezzel a lépéssel még csábítóbbá tenné a pénztártagoknak a visszalépést, ugyanakkor cáfolja Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott korábbi kijelentéseit.

A pénztártagokkal kapcsolatos politikai nyilatkozatot fogadtatna el Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János az Országgyűléssel. A tervezet legfontosabb pontja, hogy garantálná az állami nyugdíjrendszert választók infláció fölötti pénztári megtakarításainak adómentességét. Az eredeti javaslat szerint, minden reálhozamot elkönyvelő kasszatag készpénzben kiveheti vagy önkéntes pénztári számlájára utalhatja infláció fölötti megtakarítását. Mivel azonban ez a pénz is jövedelemnek minősül, kivétele adófizetéssel járna.

Mi az a politikai nyilatkozat?

Az Országgyűlés a Házszabály értelmében a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazatával tehet nyilatkozatot bármilyen politikai kérdésben.

A mostani parlament a megalakulása óta egy politikai nyilatkozatot fogadott el. Ez a kormánypárti képviselők által beterjesztett, "A Nemzeti Együttműködésről" címet viselő dokumentum volt, amelyet az idén júniusban fogadott el a Ház 260 kormánypárti igen, illetve 66 MSZP-s és LMP-s nem szavazattal, 46 jobbikos tartózkodás mellett.

Ennek megfelelően Selmeczi Gabriella nemrég bejelentette, hogy bár a kabinetnek eltökélt szándéka volt, hogy a reálhozam adó- és járulékmentes legyen, a jövőre 16 százalékra csökkenő személyi jövedelemadót mégis ki kell rá vetni. (Egy hétfőn elfogadott módosító javaslat a százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól kivonta a nyugdíjmegtakarítást.)

Orbánék politikai nyilatkozata az szja-kötelezettség alól is kivonná a pénzt, ami technikailag meglehetősen egyszerűen kivitelezhető, csupán egy erre vonatkozó félmondatot kell beszúrni az szja-törvénybe. Ez egy újabb apró cukorka a kormánytól a visszalépőknek, a teljes infláció fölötti megtakarításhoz ugyanis hozzá lehet jutni teljesen adómentesen.

A politikai nyilatkozat mást is tartalmaz. Garantálná az állami rendszerben is az egyéni számlavezetést, ennek részleteiről azonban továbbra is hallgat.

Mint Selmeczi Gabriella tájékoztatás alapján megírtuk, az állami egyéni számlák a befizetéseket nem tartanák nyilván egyéni vagyonként, csupán az éppen aktuális nyugdíjszabályok szerint jeleznék, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével mennyi nyugdíjra számíthatunk. Az állami rendszerben ilyen technikai számlája sem lenne mindenkinek, csupán azoknak, akik most valamelyik nyugdíjpénztárból lépnek vissza. Ezt Orbánék politikai nyilatkozata is megerősíti, mert úgy fogalmaz, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

A nyilatkozat az átlépőknek az egyéni számlára érkező befizetések értékállóságát ígéri. Ez nem jelent többet a már ma is létező, minden nyugdíjkifizetést érintő szabálynál, miszerint a nyugdíjakat három százalékos gazdasági növekedés alatt minden évben az inflációval megegyezően emelik, nagyobb növekedés esetén pedig nagyobb emelés jár – mint például jövőre.

Orbánék a jelek szerint a kasszák kriminalizálásának kísérletével sem hagytak föl, mint írják, ki kell vizsgálni a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit.