Martonyi: Óriási hiba volt a leminősítés

2010.12.09. 11:15
A Moody's hétfői leminősítéséről, a kiadáscsökkentő lépések hiányáról, a bankadóról és a magas adósságszintről faggatta a BBC Martonyi János külügyminisztert. Martonyi szerint a nyugdíjpénzekkel csökkenthető az adósság.

Mindenki azon aggódik, hogyan finanszírozzuk magunkat 2-3 éves távlatban. Meg fogjuk oldani – győzködte Martonyi János magyar külügyminiszter a BBC riporterét a Hard Talk szerdai adásában (a linkre kattintva megnézhet egy részletet az interjúból).

A riporter Sarah Montague felvetésére, miszerint a Moody's a hét elején majdnem bóvli kategóriába sorolta a magyar adósságot, Martonyi úgy reagált: ez teljesen igazságtalan volt, egy óriási hiba, amit a hitelminősítő is el kell ismerjen. A külügyminiszter szerint, ha a következő két évben elérjük a hiánycélt, miért gondoljuk azt, hogy később ez nem fog sikerülni?

A riporter felvetette, hogy azért aggódnak a piacok, mert a jövő évtől 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó lesz, miközben a magyar kormány a bevételkiesést nem ellensúlyozza a kiadások csökkentésével.

Martonyi erre úgy reagált: sok sztorit tudna mesélni arról, hogy milyen megszorításokat vitt végig a kormány, mint mondta, a takarékoskodást a saját tárcáján is érzi. "Magyarország az egyetlen ország, amelyik döntött a helyi önkormányzati képviselők számának a csökkentéséről, illetve 2014-től a parlament létszámának a megfelezéséről."

A riporter megemlítette, hogy az EU és az IMF szakértői szerint rossz a magyar bankadó. Martonyi szerint más országok, például Ausztria és az Egyesül Királyság is hasonló lépéseket vezetett be és több ország is hasonlót fontolgat.

A magas adóságszinttel kapcsolatos kérdésre Martonyi azzal felelt, hogy az adósságállományt a nyugdíjrendszer strukturális átalakításával csökkenteni tudjuk.