Újabb leminősítés jöhet

2010.12.11. 10:08
Magyarország még idén újabb hidegzuhanyt kaphat a nyakába. A Raiffeisen Bank elemzői hétvégi piaci összefoglalójukban azt vetítik előre, hogy várhatóan a Fitch is napokon belül visszavágja a magyar adósbesorolást.

2010 év végéhez közeledve lehetséges, hogy a Fitch is leminősíti Magyarországot, miután a hitelminősítő ezt már korábban jelezte. A lépés újra átmeneti nyomást helyezhet a magyar eszközök piacára - fogalmaz Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank magyarországi elemzője. Emlékezetes, hogy a Moody’s hétfői leminősítése szintén ideiglenesen gyakorolt hatást a forintra, a hazai fizetőeszköz kedd délutánra már ki is heverte hétfői gyengélkedését.

A fenntarthatóságot hiányolják

David Heslam, a Fitch Ratings illetékes elemzője a Bloombergnek november végén azt nyilatkozta, hogy magyar kormány magánnyugdíjpénztári átalakítással kapcsolatos lépése negatív hatással jár a közfinanszírozás közép távú fenntarthatóságára. Elmondása szerint a hitelminősítő idén év végéig hoz döntés a magyar besorolás ügyében, jelenleg vizsgálja a fejleményeket és azok közép távú hatásait. Amennyiben a Fitch két fokozattal rontaná a magyar adósbesorolást, akkor Magyarország már a befektetésre nem ajánlott  kategóriába kerülne.

Éles magyar bírálatok

A Moody’s hétfői lépését, melynek során két fokozattal rontotta Magyarország adósbesorolását, élesen bírálták a kormány és a kormánypárt képviselői, Orbán Viktor miniszterelnök többször is megszólalt a kérdésben. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MTI tudósítása szerint nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody's Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul. Álláspontja szerint mindig jobb, ha egy ország a piacra támaszkodik, s nem a nemzetközi szervezetekre.

Magyarország gazdaságának kedvező kilátásai hosszú távon a nemzetközi hitelminősítőket is meggyőzik majd - mondta az InfoRádióban csütörtökön Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke. Szerdán Martonyi János külügyminiszter a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a hitelminősítő óriási hibát követett el.  Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn úgy reagált, hogy "nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre".

Matolcsy György ezt követően az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy "a leminősítés nem jelentett meglepetést számunkra, de sajnálattal fogadtuk". A nemzetgazdasági miniszter szerint a hitelminősítő több dolgot nem vett figyelembe. Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának nemrégiben megválasztott elnöke pedig hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában elhamarkodottnak nevezte a Moody's döntését.

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is megszólalt az ügyben. A kormányfő stockholmi sajtóértekezletén azt mondta, hogy "Magyarországot újból felminősítik majd, miután az elemzők megértik, hogy a kormány költségvetési politikája működik".