Újabb cégek mentesülhetnek a különadó alól

2010.12.13. 15:58
A legkisebb energetikai és távközlési cégeket mentesítenék a különadó alól egy ma, a költségvetést megalapozó törvény zárószavazása előtt órákkal benyújtott módosító indítvánnyal. Az NGM még nem árulta el, hogy a módosítás hány céget érint és mekkora bevételkiesést jelenthet.

Az ágazati különadó törvény elfogadott, kihirdetett szövege szerint a távközlési tevékenységet végző esetén az adóalap 100 millió forintot meg nem haladó része után nem kell adót fizetni. Az indítvány ezt a sávhatárt kívánja 500 millió forintra emelni, az indoklás szerint "arra figyelemmel, hogy a mikro- és kisvállalkozások teherviselő képessége kisebb".

A költségvetést megalapozó pénzügyi saláttörvényhez a mai zárószavazás előtt néhány órával beadott módosító indítványban. az energiaellátókra is sávosan progresszív adótáblát javasol alkalmazni a kormány (illetve a nevében beadott módosítóval a gazdasági bizottság) a jelenlegi lineáris adókulcs helyett: a már hatályos törvény szerint minden szolgáltatóra egységesen 1,05 százalékos adófizetési kötelezettség vonatkozik, ezt a kulcsot 5 milliárd forintos bevételig 0,3 százalékra mérsékelnék.

Az energiaszektorban a módosítás lényegében csak nagyon kicsit, egyes településeket ellátó (sokszor részben önkormányzati tulajdonban álló) cégeket érinthet.

A nemzetgazdasági minisztérium egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre, így nem tudjuk, készült-e számítás arra vonatkozóan, hogy a módosítás pontosan hány céget érint és mekkora bevételkiesést jelent a költségvetésnek.