Matolcsy talált nyolcszázmilliárdot

2010.12.14. 11:07
A megszokottól eltérő úton jár a kormány, és időnként kétségtelenül brutális eszközöket használ - ismerte el Matolcsy György a hvg.hu-nak adott interjújában. A nemzetgazdasági miniszter a februárra ígért reformprogram kapcsán megemlítette, a munkaerőpiaci alapnál 100-120 milliárdot, a gyógyszerkasszánál 100 milliárdot lehetne megtakarítani.

Magyarország a megszokotthoz képest más úton indult el gazdaságpolitikájában, mondta Matolcsy György a hvg.hu-nak adott interjújában. A magyar kormány egy növekedést, foglalkoztatást pártoló vonalon indult el a nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint, hozzátette azt is: röpke hat hónap alatt konszolidálták Magyarország költségvetését is, egészen 2012-ig.

Nem tankönyvi megoldások

Ez nem ortodox módon, hanem időnként kétségtelenül brutális eszközökkel történt, vallotta be Matolcsy, aki megismételte korábbi kijelentését is, miszerint az új kormány valójában hét százalékos költségvetési hiányt örökölt az idén júniusban.

A kormány intézkedéssorozata azt célozta, hogy beállítsa a 3,8 százalékos hiánycélt, tankönyvekben szereplő megoldások helyett nem ortodox eszközökkel, emelte ki a miniszter, aki szerint a válságadók nem veszélyeztetik a növekedési és munkahelyteremtési terveket.

Bíznak bennünk

Veszik a magyar államkötvényeket, és elismerik, hogy jövőre is tartani tudjuk helyezésünket az EU tagországai között, tekintettel a 3 százalékos jövő évi GDP arányos költségvetési deficit előirányzatra, válaszolta Matolcsy György a magas kockázati felár okát firtató kérdésre.

Arra a felvetésre, hogy a kormány 2012-t követően hogyan tartja a költségvetés egyensúlyát Matolcsy György azt válaszolta, hogy a kormáyn 2011. február végén dönteni fog egy mélyreható, és a magyar gazdaság valamennyi területét átfogó strukturális reformprogramról. Elmondása szerint a kormány már jövőre el is indítja a reformprogramot és 2012-ig végrehajtja.

Túl sok a rokkant nyugdíjas

A nemzetgazdasági miniszter konkrét területeket is említett a 600-800 milliárd forintos megtakarítást hozó intézkedési csomagból. Eszerint a 360 milliárdos munkaerőpiaci alapnál 100-120 milliárdot, a 340 milliárd forint körüli gyógyszerkasszánál 100 milliárdot lehetne megtakarítani. Az OECD országok átlagára (6 százalék) kellene csökkenteni a magyarországi rokkantnyugdíjasok arányát a jelenlegi 12 százalékról, a MÁV-on 50 milliárdot lehetne spórolni.