Simor visszaszólt a kormánynak

2010.12.14. 10:38
Szükségtelen a Monetáris Tanács tagok kinevezésének megváltoztatása és értelmetlen az inflációs cél emelésének kormányzati terve, mondta Simor András a Wall Street Journalnak adott interjújában.

Csak egyes piaci szereplőket lepett meg a jegybank két héttel ezelőtti kamatemelése, nyilatkozta a Wall Street Journalnak Simor András hétfőn. Az amerikai gazdasági lapnak adott interjújában a jegybankelnök kifejtette: szükségtelen a Monetáris Tanács tagok kinevezésének megváltoztatása, és értelmetlen az inflációs cél emelésének kormányzati terve.

Mint ismert, múlt pénteken Orbán Viktor a magyarországi monetáris politikáról is kifejtette véleményét. A kormányfő szerint nincs szükség gyengébb forintárfolyamra, de magasabb jegybanki alapkamatra sem.

Az inflációs prognózis azt mutatja, hogy az alapforgatókönyvben az infláció meg fogja haladni a jegybank célját az előrejelzés teljes horizontján, magyarázta a 25 bázispontos kamatemelés okát az MNB elnöke, aki azt is kiemelte, hogy felfelé mutató inflációs kockázatok vannak jelen. Ebben a környezetben nyilvánvaló, hogy az inflációs célkitűzést követő jegybank lép az árstabilitás érdekében - fűzte hozzá Simor András.

A jegybankelnök elmondása szerint senki sem gondolhatja azt, hogy az alapkamat 25 bázispontos emelésével az infláció visszatérne a célhoz. Ám ez azt sem jelenti, hogy feltétlenül sok lépésre lenne szükségünk, jelezte a kilátásokkal kapcsolatban Simor, aki mérsékelt kamatemelési ciklust vetített előre. A jegybank elnöke azt is elárulta, hogy a novemberi inflációs adatok nem változtatták meg véleményüket.