Uniós pénzekben bíznak a kicsik

2010.12.16. 10:29
A kkv-k többség reálisnak tartja, hogy uniós támogatáshoz jusson - derült ki a kis- és középvállalati vezetők körében végzett K&H-felmérésből. A cégek 55 százaléka tartja reálisnak, hogy uniós pályázaton nyerjen, de csak kevesebb, mint egyharmaduk talált a mostani kiírások között olyat, amin indulni tud.

A kkv-szektoron belül is elsősorban a nagyobb méretű középvállalkozások helyzete kedvezőbb, ők azok, akik a jelenlegi pályázati rendszerben nagyobb esélyt látnak arra, hogy forráshoz jussanak. A mikro- és kisvállalkozások helyzetét a jövőre bejelentett Új Széchenyi-terv javíthatja – vélekedik Németh László, a K&H főosztályvezetője.

Az idei kormányváltás egyik első intézkedése volt, hogy felfüggesztették a folyamatban lévő pályázatokat azzal a céllal, hogy átvizsgálják és átalakítsák az érvényben lévő pályázati rendszert. Ha ennek vége, várhatóan január 15-én, az Új Széchenyi-terv keretében ismertté válik, hogyan valósul meg a kormány azon szándéka, hogy a kkv-k könnyebben hozzáférjenek az uniós forrásokhoz.

„Az általunk megkérdezett vállalkozások optimisták, felmérésünk alapján 55 százalékra emelkedett azok aránya, akik reálisnak tartják, hogy uniós pályázati támogatáshoz jussanak. Ez azért is érdekes, mert a pályázatokkal kapcsolatban utoljára egy évvel ezelőtt javultak a várakozások” – mondta a banki szakember.

Németh László azt várja, hogy a jövő januárban ismertetett terv ezzel összhangban tartalmazni fog könnyítéseket. „Úgy látjuk, hogy a kevesebb beadandó dokumentum és igazolás, valamint az egyszerűbb kitöltő programok hatékony segítséget jelentenének, elsősorban a kisebb vállalkozásoknak. Emellett pedig a támogatási keretösszegek emelése és az új pályázatok kiírása jelentene valóban érezhető változást a hazai pályázati rendszerben – mondta.

Jelenleg a hazai kkv-vezetők 30 százaléka gondolja azt, hogy talál olyan pályázatot, amelyen indulni tud. Ezen a téren az átlaghoz képest a mikro vállalkozások pesszimistábbak, miközben a középvállalkozások több lehetőséget találnak maguknak a mostani pályázati rendszerben. Ez a fentebb említett komoly adminisztráció miatt annak is tulajdonítható, hogy minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni a pályázáshoz szükséges önrészt.

Várhatóan ezen a téren is lesz jövőre elmozdulás, mivel a tervek szerint egyes pályázatokon akár önrész nélkül is lehetőség lesz az indulásra, ami döntően a kisebb árbevételű cégek lehetőségeit növelheti. A kutatás alapján az állapítható meg, hogy hazai szinten a kkv-k 33 százaléka nyújtott már be legalább egy uniós pályázatot, van még tehát lehetőség a fejlődésre.