Adj számlát, ha az APEH-be viszel pizzát

2010.12.20. 15:18
Egy pizzéria teljes korábbi könyvelése borult, kiderült, hogy bevételeik nagy részét nem számolják el az adóbevallásokban: a lebukáshoz az vezetett, hogy az APEH-be rendelt pizzáról a futár nem tudott számlát adni.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

Az APEH egyik budapesti igazgatóságának munkatársai pizzát rendeltek ebédre. A futárnak azonban még az APEH épületében sem jutott eszébe, hogy nyugtát adjon, csupán ún. pincérblokkal tudott szolgálni.

Az APEH közlemény nem tér ki arra, vajon a revizorok megették-e még a pizzát vagy sem, azt azonban leszögezi: azonnal ellenőrzést indítottak. Gyaníthatóan egyébként még az ebéd előtt, mivel a revizorok a futár, valamint a cég operátorának egybehangzó nyilatkozata alapján megállapították, hogy aznap délig 15 kiszállítás történt, amiből a pénztárgépekben mindössze ötnek volt nyoma.

Az ellenőrök a vizsgálat kiterjesztése mellett döntöttek, amelynek során azt nézték, hogy az adózó miként teljesítette áfabevallási és fizetési kötelezettségét. Ekkor kiderült, hogy a cég valós bevételeinek csak mintegy harmadát vallotta be, és csupán ezután fizetett minimális adót. Az ügyvezető nyilatkozata is erősítette azt a feltételezést, hogy a cég által történt valós értékesítések nincsenek összhangban a bevallott, az adózás alapját képező bevételekkel. A kiszabott bírságról és az eljárás további alakulásáról még nincs hír.