150 milliárd folyt be a különadóból

2010.12.21. 16:02
A távközlés, az energiaszektor és a kiskereskedelmi láncok szereplői a tervezettnek megfelelően teljesítették a 2009. évi árbevétel alapján megállapított, különadóval kapcsolatos bevallási, valamint előlegfizetési kötelezettségüket.

A tegnapi teljesítési határidőig közel 161 milliárd forint kötelezettséget vallottak be, amelyből az előzetes adatok alapján december 20-ig 151 milliárd forint folyt be.

Az érintett szektoroknak az adóévet követő év 150. napjáig kell elkészíteniük a teljes fizetendő különadóról szóló bevallásukat, ekkor lesz esedékes a tényleges adó megfizetése, illetve a most megfizetett adóelőleggel való elszámolás.

A kormány a távközlést terhelő válságadótól 2012-ig évente 61 milliárd forint bevételt vár. Az összegnek közel felét a legnagyobb hazai telekommunikációs vállalat, a Magyar Telekom fizeti majd: a társaságra nagyjából 27,5 milliárd forint adó jut idén.

Komoly terhelést kaptak a Magyarországon tevékenykedő német kiskereskedelmi láncok is. A magyar élelmiszer kiskereskedelmi piac tíz legnagyobb szereplője közül három német, tehát ebben a szektorban Németország képviselteti magát a legnagyobb arányban a külföldi vállalatok közül. A szektor 1500 adófizetőjéből mindösszesen 11 cég árbevétele lépi át a legmagasabb adókulcs határát, így ők fizetik a 37 milliárdos adó kilenctizedét.

Az energiaszektort érintő adó különösen érzékenyen érinti az Eon-t és a Molt, a kalkulációk szerint 2014-ig  előbbinek nagyjából 24 milliárd forintot kell befizetnie, utóbbi négy év alatt 44,5 milliárdot fizethet. Erre jön még rá a Robin Hood adó, ami 2014-ig további 45 milliárd plusz terhet jelent a cégnek.