Nagy iramban dőlnek be a lakossági hitelek

2010.12.21. 14:53
Míg nyáron nyolc százalék körül alakult a lakossági nem teljesítő hitelek aránya Magyarországon, a legutóbbi számok alapján már tíz százalék felett vagyunk, és nem teljesültek a korábbi optimista, lassuló tendenciáról szóló várakozások - konstatálta a legfrissebb hazai hitelportfólió-adatokat Bunna Gyula igazgató a PwC mai sajtótájékoztatóján.

2008-ig beépült a bankok várakozásaiba egy elviselhető értékvesztés szint a nem teljesítő hitelekre, mára azonban jelentősen megnőtt, közel megháromszorozódott ez a szám. A mögöttes okok között elsőként a munkanélküliség növekedését jelölte meg Bunna Gyula: mint mondta, a munkanélkülivé válást 6-8 hónap késéssel követi a fizetőképtelenség beállta.

A BAR-listás ügyfelek problémája ennek eredményeként jelentős, hiszen a listán már csaknem a teljes magyar lakosság tizede szerepel - hívta fel a figyelmet. Az erős frankárfolyam hatására összességében ma már a rendelkezésre álló jövedelem tizennégy százalékát éri el a háztartások törlesztési terhe.

Az egyes hiteltípusok hasonló dinamikával mutatnak romlást - idézte fel a Magyar Nemzeti Bank statisztikáját a PwC igazgatója. Emlékeztetett: az újratárgyalt hitelek mintegy negyede már 30 napos késedelembe esett, várható ezért, hogy az újratárgyalt hitelek 15-25 százaléka jövő tavasszal 90 napon túli késedelembe esik.

A már korábban a kormány által beígért Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatban kérdésre válaszolva Bunna Gyula elmondta: olyannyira kevés információval rendelkezünk ennek az intézménynek a jövőbeni működéséről, hogy egyelőre nem tudni, a jelzáloghitelesek mekkora körét érintené. Aláhúzta: szociális szempontok miatt azonban mindenképpen szükség van erre.