Leminősített minket a Fitch is

2010.12.23. 13:13
Ahogyan az várható volt, csütörtökön leminősítette Magyarországot a Fitch Ratings. A hitelminősítő a korábbi BBB-ről BBB- kategóriába, egy fokozattal vágta vissza hazánk adósbesorolását, a minősítésünkhöz továbbra is negatív kilátást rendelt - írja a portfolio.hu. Az elemző szerint a piacok nem bíznak a kormány intézkedéseiben, ezért ért el minket a leminősítés-hullám.

A piaci várakozásokkal összhangban egy fokozattal vágta vissza Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságát a Fitch. Így Magyarország adósbesorolása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategória legalsó határán (a bóvli minősítéstől egy hajszálnyira) helyezkedik el - írja a portfolio.hu.

A forint azonnal gyengüléssel reagált a leminősítésre és az OTP árfolyamát is lejjebb nyomták a hírre.

Az eurót 277,70 forint körül jegyezték a korábbi 275,70 forint után, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci frank 221,60-ra ugrott 220,10-ről, száz japán jent pedig 255,60 forintért vesznek a korábbi 254,00 forint után.

A leminősítést a Fitch többek között a nyugdíjreform visszafordításával és a koherens középtávú költségvetési stratégia hiányával indokolja, mivel ezek aláássák a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalmat.

Ed Parker, a Fitch Ratings térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatója a leminősítés után az MTI-nek Londonban kijelentette: a nyugdíjreform visszafordítása "önmagában is sajnálatos váltás" a magyar gazdaságpolitikában. Parker szerint ugyanis Magyarország más EU-tagállamokkal összehasonlítva már jelentős előrehaladást ért el az idősödő társadalom problémájának kezelésében a tőkealapú nyugdíjpillér kiépítésével.

Szerencse, hogy karácsony van

Nem volt váratlan, továbbra is az az igazi kérdés, hogy bemegyünk-e valamelyik minősítőnél a bóvli kategóriába – reagált a hírre az Indexnek a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Ez a leminősítés is az ezt megelőzőhöz hasonló érvekre épül – mondja Bebesy Dániel –, fenntarthatatlan a magyar költségvetési pálya, a kormány egyszeri intézkedései (pl. válságadók) nem javítják a hosszú távú kilátásokat, a kormány növekedési célkitűzései megalapozatlanok.

Bebesy szerint a kedvezőtlen híreket a kormány a februárra ígért strukturális reformok belengetésével próbálja tompítani, ezekhez azonban a piacok nem fűznek nagy reményeket, nem számítanak érdemi költséglefaragásokra.

Az elemző szerint a forintot érintő piaci reakciók azért is lanyhák, mert már kevesen dolgoznak, a Fitch nem véletlenül időzítette ilyenkorra a bejelentést.

Sajnálkozik és nemzetközi tőkézik a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a leminősítő döntés fontos körülményeket hagyott figyelmen kívül, így például azt, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely csökkenteni tudja az államadósságát.

Valójában a nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre - hangoztatja az NGM közleménye.

Az NGM szerint a költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek.

A Nemzeti Ügyek Kormánya a nyugdíjmentő törvényekkel a nyugat-európai országokban alkalmazott nyugdíjrendszerre tér át. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd - hangsúlyozza a minisztérium.