Besokallt a Lukoil a válságadó miatt

2010.12.29. 17:04 Módosítva: 2010.12.29. 17:06
A válságadó miatt visszaadja üzemanyag-nagykereskedelmi engedélyét a Lukoil magyarországi leányvállalata, értesült a Népszabadság online kiadása. A nol.hu cikke szerint a kúthálózatot nem számolja fel az orosz cég, de ott is marad a válság óta érvényes túlélő üzemmód.

Visszaadja hazai üzemanyag-nagykereskedelmi engedélyét a Lukoil magyarországi leányvállalata - erősítette meg a nol.hu korábbi információit Denis Ryupin, az orosz hátterű Lukoil Magyarország Kft. ügyvezetője. Az idei évre kirótt extra sarcot ugyanakkor befizették.

A cég Magyarországon főként az üzemanyag-kiskereskedelemeben vesz részt, melyet leginkább közel száz töltőállomásuk fémjelez. Ezt a fő tevékenységüket egyáltalán nem kívánják feladni. Vagyis az átlagos árnál eddig valamivel olcsóbban működő töltőállomásaik továbbra is megmaradnak.

A Lukoil a piacot uraló Mol mellett egy kisebb nagykereskedelmi szereplőnek számított, hogy mekkorának, arról Denis Ryupin számokat nem kívánt közölni a lappal. Döntésüket azzal az egyszerű indokkal támasztotta alá, hogy a nagykereskedelem fenntartása a tevékenységre kirótt válságadó miatt egyértelműen veszteségesnek mutatkozott, kedvező kilátás nélkül.

Azokat a vissza-visszatérő piaci pletykákat, miszerint a veszteségek miatt kúthálózatuk eladását is fontolgatnák, határozottan cáfolta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy miután 2011-re sem túl kedvezőek az általános gazdasági helyzetből fakadó nyereségkilátások, ez az üzletáguk a válság óta érvényes túlélő üzemmódban marad.

A Népszabadság már november elején arról írt, hogy több külföldi energetikai befektetőnek elege lett a magyarországi viszonyokból. Igaz, abban a cikkben a Lukoilról nem volt szó, csak a Panrusgázról és az E.On földgázimportot és -nagykereskedelmét végző üzletágáról.