Felszámolják a Cerbonát

2011.01.10. 12:17 Módosítva: 2011.01.10. 12:18
Hiába menekült novemberben csődvédelembe, nem tudott megállapodni a hitelezőkkel a Cerbona. Az igazgatóság ezért úgy döntött, hogy induljon el a cég felszámolása. Nagyjából ötszáz hitelezőnek hatmilliárd forinttal tartozik a legnagyobb magyarországi élelmiszer-ipari kartellben is részt vett cég.

A felszámolás mellett döntött a Cerbona igazgatósága, miután a cég az utóbbi években komoly likviditási problémával küzdött, amit a válság és piac változásai tovább erősítettek - áll a cég hétfőn kiadott közleményében.

A felszámolás megindítása megnyitja annak mielőbbi lehetőségét, hogy szerződést lehessen kötni egy új tulajdonossal, akinek a kezében mielőbb tovább működhetnek a cég meglévő eszközei és minél több munkahelyet meg lehet tartani. Addig is minél előbb további üzemeltetési szerződéseket kell kötni a jelenleg üzemen kívüli egységekre - áll a közleményben.

Mivel a felszámolásban a vezérigazgató szerepét egy felszámolóbiztos fogja átvenni, így az igazgatóság és a vezérigazgató megerősítették korábbi megállapodásukat, amelynek értelmében a vezérigazgató munkaviszonya megszűnik 2011. január 10-i hatállyal. A felszámolás hatályba lépéséig a cég vezetését az igazgatóság látja el.

A Cerbona november elején jelentette be, hogy pénzügyi nehézségei miatt csődvédelmet kér. Ez azt jelentette, hogy a menedzsment kilencven napot kapott a kialakult likviditási problémák megoldására (amit tetézett, hogy a céget a legnagyobb magyar élelmiszer-ipari kartell tagjaként 145 milliós kartellbírság befizetésére kötelezték). Azonban már november végén, néhány nappal a csődeljárás elrendelése után lehetett látni, hogy erre kevés az esély, miután a Cerbona ötszázfelé mintegy hatmilliárd forinttal tartozott.

Gyilkos árrobbanás

A közlemény emlékeztet arra, hogy Gosztonyi Gábort, a társaság vezérigazgatóját a nehéz gazdasági helyzetben nevezték ki 2010 tavaszán, a cég működésének stabilizálása, illetve ismét nyereségessé tétele érdekében. A munka megkezdődött, azonban a nyár elejére a gabonapiacon olyan árrobbanás alakult ki, amelynek költségemelkedését a liszt- és tésztapiac nem ismerte el. Ennek veszteségeit saját eszközökkel a cég már nem tudta ellensúlyozni, további külső finanszírozást pedig az eladósodottság mértéke miatt nem talált - áll a közleményben.

A részvényesek tőkeemelésre nem vállalkoztak, így a cég szerint hiába született meg időközben egy átgondolt hosszú távú stratégia, amely többek között egy tőkeerős szakmai befektető bevonását is célul tűzte ki, az akut fizetési problémák közepette a cégvezetésnek a finanszírozó hat bankhoz kellett ismét fordulnia a helyzet kezelése érdekében. A tárgyalások lezárása előtt a Budapest Bank felmondta hiteleit és inkasszót nyújtott be. Ezt a lépést a többi bank is követte, amelynek eredményeként végül közgyűlési határozat alapján csődvédelmet kértek.

A csődvédelem alatt elsődlegesen befektetők megtalálására és bevonására helyezték a hangsúlyt a közlemény szerint, de a kényszerűen leállított termelést is sikerült részben újra elindítani. A közel 400 munkavállaló munkahelyét fenntartották, abban bízva, hogy a befektető-keresés sikeres lesz, és a jövőben a munkahelyek többségét meg lehet menteni.

Sok ajánlat

Az elmúlt hetekben a cég több ajánlatot, illetve megkeresést kapott magyar és külföldi szakmai, illetve pénzügyi befektetőktől. Ezek között olyanokat is, amelyek a cég teljes eszközparkjára vonatkoznak, megcélozva az összes alaptevékenység továbbvitelét. Az igazgatóság ezeket kiértékelte, és megállapította, hogy mindegyik eszközvásárlásra vonatkozik, nincs jelenleg befektetői szándék a Cerbona Zrt. többségi tulajdonának megszerzésére, illetve a hitelezőknek nem tud érdemi új csődegyezségi ajánlatot tenni.

A meglévő eszközök értéke, beleértve a fogyasztók által kedvelt Cerbona márkát is, akkor tartható a legmagasabban, így a hitelezők követeléseinek megtérülése akkor a legnagyobb, ha az üzemek működnek és a termékek folyamatosan piacon maradnak - fogalmaznak. Viszont ez csak akkor érhető el, ha a tulajdonosváltás mielőbb lezajlik, ami a csődvédelem fenntartása mellett a jelenlegi hat bank eltérő érdekeltségi és bonyolult döntési rendszere miatt csak igen lassú folyamat lenne. Ezért döntött végül az igazgatóság a felszámolás mellett.