Mi történik a nyugdíjpénztárak vagyonával?

2011.01.11. 16:46
Nem akarjuk megzavarni a piacokat a magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz átkerülő portfólió értékesítésével, ezért nagyobb portfólióelemek aukciós értékesítése, illetve kisbefektetőknek szóló jegyzések is szóba kerülhetnek - jelezte a Gazdasági Rádióban Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese

A Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő alap feladata nem klasszikus portfóliókezelés lesz, hanem az, hogy a visszaadott állampapírt bevonják, az egyéb, nem állami portfóliót pedig fokozatosan, a piac megzavarása és veszteség nélkül értékesítsék.

Borbély András az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádióban elmondta, a szeptember végi adatok szerint a magánnyugdíjpénztárak összesített vagyona kissé 3000 milliárd forint feletti volt, amelynek 45 százalékát tette ki az állampapír. Az átlépő tagok által az államhoz áthozott vagyonelemek közül az ÁKK megsemmisíti az állampapír részt, ez tehát csökkenti az államadósságot. Amint az ÁKK tavaly év végi sajtótájékoztatóján már jelezte, különböző átlépési arányokkal kalkulálva különböző mértékű adósságcsökkentésre kerül sor.

Ha a pénztártagok egyharmada lép vissza, akkor az államadósságot két százalékponttal tudják mérsékelni, ha a kétharmada, akkor öt százalékponttal, ha pedig mindenki, akkor kilenc százalékponttal. A központi kormányzat bruttó államadóssága a GDP 74,3 százaléka. Szeptember végén a pénztárak vagyonának mintegy 45 százaléka volt állampapír, ez 1500 milliárd forintos nagyságrendet tesz ki. A visszalépés után bevont magyar állampapírokon felüli 1500-1600 milliárd forint körüli részből az idei költségvetés mintegy 530 milliárd forintot kap a nyugdíjkiadások fedezésére.

A bevont állampapírok mellett megmaradó, mintegy 1500-1600 milliárd forintnyi értékpapírból mintegy 850 milliárd forint a legnagyobb részt képviselő befektetési jegy. Ezért az Alap munkatársai felmérik, hogy mekkora arány ezen belül a nyílt és a zárt végű, és hogy a zárt végű mennyire értékesíthető. A nyílt végű nyilvánvalóan szabadabban eladható.

Borbély rámutatott: sokan azt gondolják, hogy a tőzsdén próbálják apránként értékesíteni a portfóliót, ugyanakkor nincs még ilyen elfogadott stratégia. Szavai szerint jobb megoldásnak tűnik, hogy egy-egy nagyobb csomagot aukción értékesítsenek, mert ez nem zavarja meg a piacot.

Az általános vezérigazgató-helyettes jelzése szerint a nem állampapírok többségét várhatóan nagy bankoknak, befektetési szolgáltatóknak értékesíti a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap.  Borbély megjegyezte: elképzelhető, hogy lesz olyan rész, amelyet kisbefektetőknek értékesítenek, elsősorban a részvények közül egy jegyzési program keretében egy adott piaci árfolyamon.