"Szimpatikus" céggel üzletel a rendőralapítvány

2011.01.13. 15:53
Két új céget alapított ősszel a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány (RKA). Az utazási és hitelbróker társaságokat egy felszámoló céggel közösen hozták létre, hogy rendőröknek és közszolgáknak nyújtsanak testreszabott konstrukciókat. Eközben az adóhatóság őszi listája szerint az RKA-nak több mint 100 millió forint adóhátraléka van - írja a gazdaság.hu.

RKA Travel Utazásszervező Zrt. és RKA Országos Közszolgálati Hitelcentrum Zrt. néven új cégeket alapított ősszel az RKA.  A rendőrök "hathatós segítségnyújtására" létrehozott alapítvány nem egyedül merészkedett új területekre. Tulajdonostársa mindkét társaságban a sem az utaztatás, sem a hitelezés terén tapasztalatokkal nem bíró Agreement Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. A cég a nevével ellentétben főként felszámolásokkal foglalkozik, tagja a Magyar Felszámolók Országos Szövetségének. A kft. tulajdonosai a két RKA-társaság vezérigazgatói, Bagó Katalin az utazási, Takács István a hitelcégé - számol be a gazdaság.hu.

Az RKA saját tevékenysége során minél több módon nyújt segítséget a rendőröknek – mondta a lapnak Takács István, az egyik tulajdonos. Az RKA Travel Zrt. elsősorban rendőröknek és fegyveres testületek tagjainak szervez utazásokat – mondta Takács. Hogy miért kell kifejezetten rendőr utazási irodát működtetni, arra Takács azt mondta: vannak különbségek, más a szemlélet, másként szeretnek utazni. Hogy az mégis mit jelent pontosan, arra Takács azt válaszolta, hogy "szeretik a macsó dolgokat, vagy például szeretnek közösségben utazni". A macsó dolgokra példaként a raftingot, canyoningot hozta fel.  A "körülbelül 50-50 százalékos tulajdoni megosztásban" működő társaság nyereségérdekelt, nem beszerzési áron kínálják az utakat. A haszonnak "egy része" visszamegy az RKA-nak – mondta Takács.

Több százezres ügyfélkör

Az RKA Országos Közszolgálati Hitelcentrum Zrt. a rendőrök és egyéb közszolgák speciális helyzetét kihasználva működik. Takács elmondása szerint célcsoportjuk tagjai sokkal biztosabb hitel-visszafizetők, biztosabb munkahellyel rendelkeznek, mint más banki ügyfelek. Ezért megállapodtak az OTP Bankkal, és a cégen keresztül kedvezményesen tudnak hitelt felvenni a rendőrök és biztosítást kötni. Az RKA honlapja szerint jelenleg 720 ezer emberhez jutnak el szolgáltatásaikkal.

Hogy miért éppen egy felszámolócéget választottak a rendőrök, arról Takács úgy nyilatkozott, hogy "remélhetően szimpatikusak voltunk", ők pedig "láttak fantáziát az együttműködésben". S hogy miért nem az adott területen már tapasztalattal bíró társasággal közösködik a rendőrök, arról úgy gondolkodik, hogy "nem kell mindenhez érteni", úgyis "szakalkalmazottakat" fognak foglalkoztatni. Egyelőre aktívan nem működnek a cégek, most alakítják ki az üzleti koncepciót, így a bevételi tervekről sem tudott nyilatkozni.

Adósságban úszva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (korábbi nevén APEH) honapján fellelhető adatok szerint (2010. szeptember 30-i állapot) 100 millió forintot meghaladó tartozással bíró RKA-nak más érdekeltségei is vannak.  A honlapjuk szerint ezeket mindig szigorúan külön cégbe szervezik.

2009-ben hozták létre az RKA Vagyonvédelmi Kft.-t, amely az Opten céginformációs rendszer adatai szerint személybiztonsági tevékenységet folytat. A tulajdonosok között azonban nem lelhető fel maga az alapítvány, csupán annak egyik vezetője:  Dobos László és egy másik magánszemély Szabó Gyula. A társaság aktív tevékenységet nem folytat, tavaly nulla forint árbevétele keletkezett, csupán 44 ezer forint anyagjellegű ráfordítást számolt el.

Az RKA Szolgáltató Kft. felszámolás alatt áll, korábbi tulajdonosa az alapítvány elnöke Szalai Péter. A társaság időszaki kiadvány, folyóirat kiadásával foglalkozott. Érdekes, hogy a 2008-as kiegészítő mellékletben a valóstól eltérő tulajdonosokat tűntettek fel: Szalai Péteren kívül szerepel a korábbi tag, Miklósik Márta, aki 2004-ben kiszállt a társaságból, valamint az RKA, amely az Opten adatai szerint sohasem volt tulajdonos.  A felszámolás előtti évben egyébként 0 forint árbevétel mellett 880 ezer forintos veszteséggel zárt a kft.

A tulajdonosként bevett Agreement, illetve tagjai, Takács Istvánnak és Bagó Katalinnak szerteágazó érdekeltségeik vannak. A bejelentett székhelyen – ahova a két RKA-cég is be van jelentve – működik még a testápolási cikkek gyártásával és szállodai szolgáltatással foglalkozó Tina Hercegnője Kft., az üzletviteli tanácsadással és gabona, vetőmag, takarmány nagykereskedéssel ténykedő Oros Agro External Kft, továbbá a rádió- és televízió műsorszórással működő Hedgehog Kft. (amelynek korábban Hölvényi György, KDNP-s politikus is tagja volt). Az Agreement tagja a síküveg továbbfeldolgozással tevékenykedő Carneol Kft.-nek is.

A gazdaság.hu szerette volna a rendőralapítvány vezetőit is megszólaltatni, de egyikük sem volt elérhető, feltehetően azért, mert a honlapjuk szerint december 13-tól január 16-áig a főigazgatóság ügyrendi szünetet tart. Így azt sem tudni, sikerült –e visszafizetni a tetemes adóhátralékot