600 milliárdos spórolást jelentenek be februárban

2011.01.19. 15:31 Módosítva: 2011.01.19. 15:54
A magyar államháztartás februárban bejelenteni tervezett szerkezeti átalakítása révén 600 és 660 milliárd forint közötti megtakarítás érhető el 2011 és 2013 között – idézte szerdán a DowJones amerikai gazdasági hírügynökség Nátrán Rolandot, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkárát.

Az idei évben a GDP 1 százalékát, 2012-ben és 2013-ban annak mintegy 2 százalékát teszi ki az összességében 600-660 milliárd forintot elérő államháztartási hiánycsökkentő csomag, idézte Nátrán Rolandot a Portfolio.hu

A bécsi Euromoney konferencián Nátrán Roland azt mondta: "az intézkedések legkevesebb kétharmada a kiadási oldalt érinti majd". A bevételi oldalon egy úgynevezett zöldadó lehetősége is felmerült, erről azonban még nincsen kormányzati döntés.

Az idén 200-260 milliárd forint nagyságú hatást céloznak a kormányzati intézkedések, 2012-ben és 2013-ban pedig összesen nagyjából 400 milliárd forint a cél – fogalmazott a helyettes államtitkár.

"Az a legfontosabb üzenet, hogy nagyszabású, állandó intézkedésekre készülünk, amelyek főként a büdzsé kiadási oldalán alapulnak" – idézte az MTI a Nátrán-előadásról tudósító Dow Jones hírét. A helyettes államtitkár hozzátette: a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításából származó forrásokat nem vették figyelembe a tervezett intézkedésekből fakadó hatások kiszámításánál.

A Portfolio.hu felidézi: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter először tavaly november közepén beszélt 2011-ben elinduló átfogó szerkezeti reformokról, majd december közepén konkrét számokat is jelzett a megjelölt területeken elérhető kiadások mértékéről. Akkor 600-800 milliárd forintos közép távú kiadáscsökkentést említett.

A tervezett reformok négy területéről Orbán Viktor beszélt a múlt héten egy külföldi lapinterjúban (az angol eredeti itt olvasható). Ebben azt mondta, csökkenni fognak a nyugdíjkiadások, a munkanélküliek juttatásai és a gyógyszerekre járó állami támogatások, spórolni akarnak a tömegközlekedésen is. Számokat nem, konkrétumokat alig említett, utóbbiak között szerepelt, hogy szigorodni fog a korhatár előtti nyugdíjazás és csak rövidebb ideig járhat majd a munkanélküli segély.

Ezt most megerősítette a helyettes államtitkár, aki azt mondta: a tervezett intézkedések érintik a közösségi közlekedést, a gyógyszertámogatást, csökkentik a kormányzati adminisztráció és a munkaerő-piaci alap költségeit. A kormány egyik kiemelt célja a foglalkoztatási ráta emelése a jelenlegi 55 százalékról középtávon 65 százalékra, hosszú távon pedig még magasabbra. Ugyanakkor a kormány tervezi az adóalap szélesítését is az adófizetői létszám növelése révén - mondta Nátrán Roland a DowJones hírügynökségnek.