Még benne van a pakliban a leminősítés

2011.01.20. 15:00
Az emelkedő élelmiszer- és nyersanyagárak jelentik idén a legnagyobb kockázatot a Quaestor elemzői szerint. Előtérbe kerülhetnek az USA és Japán leminősítésével kapcsolatos spekulációk, illetve napirenden marad az európai adóssághelyzet is. Idehaza újabb kamatemelések jöhetnek.

Az idei év legfőbb kockázatát globális szinten az emelkedő élelmiszerárak, illetve nyersanyagárak jelentik, amelyek költségoldali inflációt idézhetnek elő a Quaestor Zrt. szakértői szerint. Magyarországon is ez adhat okot a további kamatemelésre - mondta Háda Bálint, a befektetési tanácsadó cég vezető elemzője sajtótájékoztatóján.

A kormány februárban bejelentendő gazdasági intézkedéseivel kapcsolatban úgy vélekedett: később dőlhet el, hogy sikerül-e hosszú távon is megoldani a problémákat, és ezzel elkerülhető-e Magyarország további leminősítése. A várható intézkedésekről eddig megjelent információk piaci fogadtatása pozitív - mondta, de hozzátette, hogy az intézkedésektől várt 600 milliárd forint megtakarítás a korábbi kommunikációtól eltérően nem 2011-ben várható, ez három év megtakarítása.

A Quaestor szakértői arra számítanak, hogy a 2010-es 0,9 százalékos várható növekedési ütemet az idén 2,1 százalékos növekedés követheti. A cég írásos elemzése szerint kockázatot jelent továbbra is a gyenge hitelezés, illetve a beruházások alacsony szintje. A húzóerőt továbbra is az export és az ipar jelenti. A kismértékben javuló munkaerő-piaci környezet mellett a kormányzati intézkedések lakossági jövedelmeket érintő része a fogyasztást támogathatja.

A befektetési tanácsadó cég megítélése szerint a Magyar Nemzeti Bank folytathatja az óvatos, kisléptékű kamatemeléseket néhány hónapon keresztül. Bár a jegybank döntéshozói testülete átalakul, a nemzetközi hangulatban bekövetkező esetleges törés, a fejlett piaci kamatemelési várakozások felerősödése nem engednek teret a kamatcsökkentésre.

Újra kell tanulnunk mindent

A Fed által az amerikai gazdaságba pumpált dollár-százmilliárdok és az egyre javuló vállalati profitok továbbra is felfelé hajthatják az amerikai részvénypiacokat. A javulást mutató gazdasági környezet, az idén várhatóan a 2006-os eddigi rekordot is meghaladó vállalati profitok és a stabil vállalati mérlegek vonzó befektetési célponttá tehetik a részvényeket.

A kedvező értékeltségi szintek mellett a vállalatoknál lévő rekordnagyságú készpénz-állomány is pozitív hatással lehet az árfolyamokra, az osztalékok emelésén, sajátrészvény-visszavásárlásokon, illetve a növekvő felvásárlási aktivitáson keresztül. A bő piaci likviditás fenn fogja tartani a nyersanyagpiaci árfolyam emelkedést is. A klímaváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárás és a Föld 7 milliárdon átbillenő lakosságszáma pedig a mezőgazdasági termények iránti szőkös kínálatot és bő keresletet erősíti.

Ezzel együtt az a véleményünk – írják a cég elemzői –, hogy jelenleg nehéz olyan portfóliót összeállítani, amelyhez ne kellene egy éven keresztül hozzányúlni. A válság esztendői ugyanis bebizonyították pár régebbi befektetési alapelvről, hogy azok csak korlátozottan mőködnek.

Az egyik ilyen a "vedd meg és tartsd" stratégiája. A válság a portfólió elemek szelekciója során háttérbe szorította a globalizáció ívét és az euróövezet kialakulásának országhatárokon átívelő hatásait. Ismét igen fontos az, hogy egy adott vállalat mely országban tevékenykedik.

Ugyancsak felülírta a válság azt az elvet, hogy van kockázatmentes hozam, ami ugyanis most kockázatmentes, azért nemigen lehet érdemi kamatot kapni. Emellett a válság még az azonos monetáris körbe tartozó államok (eurozóna) kötvényeit sem azonosan értékeli.