Ólomöntő készletet árult a Lidl

2011.01.23. 13:17 Módosítva: 2011.01.24. 10:31
Bár az Európai Unió tiltja az ólom forgalmazását, az egyik hazai Lidlben Németországból származó ólomöntő készletet árultak, több mint ezerháromszázat el is adtak belőle. A Lidl szerint nem káros az egészségre az ólomöntő készlet, de még a múlt héten kivonták a forgalomból.

Ólomöntő készletet lehetett kapni a Lidl egyik magyarországi élelmiszerüzletében, közölte vasárnap a fővárosi kormányhivatal, a termékre egy vásárló hívta fel a figyelmet még január 14-én.

Összesen 2700 készlet érkezett Németországból, 1314-et el is adtak belőle. A kormányhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy aki vásárolt a termékből, ne használja azt semmire.

Az átlátszó műanyag fedelű, lapos dobozba csomagolt készlet tizenkét ólomöntvény figurát és olvasztókanalat tartalmaz. Címkéjén a következő figyelmeztetések olvashatók: "14 év alattiak számára nem alkalmas. Lenyelés esetén az egészségre káros! A beszennyezett tárgyakat és felületeket alaposan tisztítsa meg. Élelmiszerektől, italtól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandó! 87 százalék ólmot tartalmaz."

olom

A kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és az egészség veszélyeztetése miatt megbírságolták a céget, de azt nem közölték, mennyit kell fizetniük. Az ólom károsíthatja a magzatot, és fejlődési rendellenességeket okozhat.

Az ólommal szennyezett tárgyakat és felületeket alaposan meg kell tisztítani. Mivel veszélyes hulladéknak számít, nem szabad kidobni, a készleteket a Lidl visszagyűjti.

A Lidl szerint nem veszélyes

"A Lidl Magyarország Bt. jelen tudomása szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala által kifogásolt ólomöntő készlet (...) nem bír egészségkárosító hatással" – közölte a cég vasárnap. A Lidl szerint a készlet összetevői között nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel. A termék a használati útmutatóban leírtak szerint, gyertyaláng fölött melegítve nem okozhat egészségkárosodást, írták.

A Lidl arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban, azon belül is Németországban az ólomöntés évtizedek óta szilveszteri hagyomány, ezért szerintük az övékéhez hasonló vagy annak megfelelő termékek a mai napig szabadon forgalmazhatóak Németországban és más Európai Uniós országokban, semmilyen tiltás nem él velük szemben.

"Annak ellenére, hogy a Lidl Magyarország Bt. a Budapest Főváros Kormányhivatalától a mai napig semmiféle tájékoztatást, illetve határozatot nem kapott a termék egészségkárosító hatásáról, a cég a saját, magas biztonsági előírásainak eleget téve a terméket a vizsgálatok lezárulásáig még a múlt héten visszavonta a forgalomból" – olvasható a cég közleményében.