Csaba László: Kamatot kellett emelni

2011.01.25. 14:28
"Ebben a bizonytalan környezetben, növekvő inflációs várakozásoknál és növekvő olajárak mellett az árstabilitást másként nem lehet biztosítani", reagált a köztelevízió ma reggeli műsorában Csaba László arra a kérdésre, hogy meglátása szerint indokolt volt-e a tegnapi újabb kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank részéről. Az egyetemi tanár, aki sajtójelentések szerint esélyes márciustól az egyik új monetáris tanácstagi posztra, azt mondta: ő már korábban is azt gondolta, hogy tegnap újból kamatot fog emelni a testület, hiszen a legutóbbi inflációs jelentés tartalma, illetve a jegybanki vezetők korábbi állásfoglalása "mind ebbe az irányba mutattak".

Csaba László a kamatemelés indokoltsága kapcsán megjegyezte: az inflációs várakozások magasak, illetve magasabb szinten ragadtak be és a 3 százalékos jegybanki inflációs célt már lassan egy évtizede nem sikerül elérni. Azokra a kormányzat felőli kritikákra, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikáját kellene támogatnia monetáris politikájával a jegybanknak, az egyetemi tanár leszögezte: ez egyrészt a természetes szereposztás része, másrészt felelőtlenség, ha valaki úgy gondolja, hogy az infláció csak egy nominális változó és nem kell vele különösebben foglalkozni.

Szavai szerint "óvatosan kell bánni az inflációval", és már az inflációs cél megemelésével, az infláció felpörgetésével kapcsolatos gondolat "megszellőztetése is rendkívüli felelőtlenség". Emlékeztetett arra, hogy "az árstabilitást meg kell védeni, ez a nemzeti bank feladata, őket azért fizetik, hogy az árstabilitáson dolgozzanak, valamit kell tenniük". Csaba László az infláció felpörgetésének kormányzati gondolata kapcsán arra figyelmeztetett: "magasabb inflációval nem lehet magasabb növekedést elérni", ez eddig sehol sem sikerült a világban. Ha valaki tud ilyenről, annak szívesen fizetek egy francia konyakot - hangsúlyozta.

A kormány által februárra beharangozott költségvetési kiigazító lépések és reformtervek kapcsán Csaba László emlékeztetett: "amit eddig kiszivárogtattak, az inkább költségvetési kiigazító lépés, nem gazdaságélénkítő lépés", és "nem pótolják a távlatosabb intézkedéseket, intézmény átalakításokat". A vállalatokra kivetett különadók kapcsán úgy fogalmazott: "nem kérdés, hogy ezeket vissza kell vonni, az a kérdés, hogy milyen ütemben". Ennek az ütemezésnek a világossá tétele oldaná a vállalati körben felgyülemlett feszültségeket - jegyezte meg.