Később kapjuk meg a gázszámlát

2011.01.28. 05:40
A szolgáltatók szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben nem okoz lényegi késedelmet a számlázásban az új gázárképzési rendszer, de azt nem tagadják, hogy kicsi csúszás azért lesz a számlák készhezvételében. És visszamenőleg változtatnak majd az év eleji számlákon. Túl későn jelent meg a miniszteri rendelet.

Egyes esetekben némi csúszással, de alapvetően zökkenőmentesen érkeznek majd az év eleji gázszámlák az új gázár-meghatározási rendszerre való átállás ellenére is - vélik az egyetemes szolgáltatók a Napi Gazdaság szerint.

A részletszabályokat meghatározó miniszteri rendeletek a múlt év utolsó napján jelentek meg, szakmai szereplők az év végén arról számoltak be, hogy a 3,5 millió gázfogyasztót tekintve rövidnek tűnt az akkor hátralévő idő, a kedvezmények és a sávos besorolás részleteinek hiányában.

A szolgáltatóknak gyakorlatilag sikerült elkerülniük a nagyobb problémákat, azzal együtt, hogy a gázár meghatározásának korábban bejelentett szerkezete is egyszerűbbé vált - mondta a lapnak Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatóságának elnöke. Az egyszerűsödés a korábban bejelentett kategóriák számának csökkenését jelenti, hét helyett ugyanis két sávban határozták meg a gázért fizetendő összeget. A szolgáltatók honlapján található adatok szerint ezek közül az elsőnél 13-17 százalékkal magasabb második kategória az éves fogyasztás 1200 köbméter feletti fogyasztási részére érvényes.

A szolgáltatók januártól az első (azaz emeléssel nem sújtott) kategória díja szerint számláznak, az informatikai fejlesztések - várhatóan februári - befejezését követően pedig a szükséges esetekben visszamenőlegesen korrigálják a számlákat. E fejlesztések költségeiről nem kívántak nyilatkozni a cégek. Utólagos - évközbeni - jóváírással rendezik majd a nagycsaládos kedvezményeket is, a Magyar Államkincstártól kapott információk alapján (a fogyasztóknak kérelmeiket a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaihoz kell benyújtaniuk február végéig). A szolgáltatók tapasztalatai alapján az új gázárnál nagyobb feladatot jelent az átvett EMFESZ-ügyfelekkel kapcsolatos ügyintézés.

Nem számolt be drámai elmaradásról a lap kérdésére Kutas István, az E.On Hungária Zrt. kommunikációs vezetője. A januárban esedékes számlák nyomtatását egyhetes késedelemmel kezdték ugyan, ennél nagyobb csúszásra azonban csak az a mintegy 40 ezer fogyasztó számíthat, akinek éves elszámoló számlája az év első hónapjában esedékes - ezeket várhatóan februárban postázzák majd. Nem számolt be rendkívüli eseményekről Győrösi Pál, a Tigáz Zrt. szóvivője sem, ahogy fogalmazott, nem várható fennakadás a számlázásban. A GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-nél megindult a teljes egyetemes szolgáltatás számlázási rendszerének átalakítása, a fejlesztések és tesztelések folyamatban vannak.