Magyarok, ne utazzatok Egyiptomba!

2011.01.30. 16:32 Módosítva: 2011.01.30. 17:15
A Külügyminisztérium vasárnap délután utazásra nem javasolt térségnek minősítette Egyiptom egyes városait. Több nyugat-európai utazási iroda döntötte el a hétvégén, hogy leállítja az egyiptomi utakat, köztük a nálunk is jelenlévő Neckermann és TUI.

A Külügyminisztérium az egyiptomi biztonsági helyzet súlyos romlása miatt az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja át Egyiptomban Kairó, Alexandria, Luxor és Szuez városokat – olvasható a Külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében.

A minisztérium továbbra is javasolja "valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt egyiptomi utazás elhalasztását a helyzet általános normalizálódásáig. Akiknek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, kérjük, tanúsítsanak fokozott körültekintést és óvatosságot, s egész Egyiptomban következetesen kerüljék a tömegdemonstrációk helyszínét".

Az elmúlt órákban több nyugat-európai utazási iroda már bejelentette, hogy nem indít utakat az észak-afrikai országba – a franciáknál egységes utasstopról döntöttek –, még annak az eddig hivatalosan biztonságosnak mondott tengerparti üdülőhelyeire sem. Az utakat elhalasztók között van a magyar piacon is jelenlévő Neckermann és a TUI is. Más nyugati irodák a kinn lévő utasaikat is hazahozzák, az amerikai nagykövetség pedig valamennyi amerikai állampolgárnak az ország elhagyását javasolta. Részletek >>

Magyarországon az utazási irodák eddig nem állítottak le utakat, most azonban, a Külügyminisztérium döntése nyomán, vélhetően ezt teszik. Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője vasárnap délelőtt azt mondta: folyamatosan egyeztetnek a telepített idegenvezetőkkel, a kinti partnereikkkel, és ők megerősítették, hogy a tengerparton nyugalom van. A magyarok eddig nem is mondták le tömegesen a már befizetett utakat.

Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap kora este elmondta: továbbra sem fordultak segítségért az egyiptomi magyar nagykövetséghez az ott élő, vagy turistaként ott tartózkodó magyarok, egyetlen magyar állampolgár sem jelezte, hogy gondja lenne.