Egyiptom miatt drágulhat a benzin

2011.01.31. 12:14 Módosítva: 2011.01.31. 12:51
Az egyiptomi forrongás miatt 2008 óta nem látott szintre drágulhat az olaj, ami hosszabb távon kihathat a már így is rekord magas magyarországi üzemanyagárakra is.

Szerdán csökken a benzinár

Csökkenti bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A mérsékléssel a benzin átlagára 359-360 forintra, a gázolajé pedig 357 forintra csökken. A Mol egy hete a benzin árát bruttó 3 forinttal csökkentette, míg a gázolajé nem változott. Tavaly januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

2008 óta nem volt ilyen drága az olaj, a Brent hordónkénti ára 97,42 dollárba kerül hétfőn, pénteken száz dollár közelében is járt. Az amerikai WTI olaj a jelentős felhalmozott készletek miatt ennél valamivel olcsóbb, jelenleg 91,54 dollárért adják hordóját, de hamarosan az is száz dollár közelébe drágulhat, mondta Gerőcs Tamás az Equilor elemzője az Indexnek.

Az olaj jelenlegi drágulása részben az egyiptomi események számlájára írható, a Szuezi-csatorna és az egyiptomi csővezetékek úgyis fontos szállítási útvonalak, Közel-Kelet olaja ezen keresztül jut el Európába. A csatorna, illetve a vezetékek esetleges lezárása azt jelentené, hogy az olajnak Dél-Afrika felé kellene kerülnie, ami tízezer kilométerrel hosszabb szállítási útvonalat jelentene.

Gerőcs szerint jelenleg a legfőbb veszély, hogy az egyiptomi lázongások a régió más országaira is átterjednek, ahol viszont már - szemben Egyiptommal - jelentős kitermelés is zajlik.

Az olaj drágulása pedig kihat a magyar üzemanyagárakra is, az adókon és járulékokon illetve a dollár árfolyamán kívül ugyanis ez határozza meg az árszintet. Jó esetben az olajár és a forintárfolyam változása ki is olthatja egymást, rosszabb esetben egymást erősítve okozhatnak drágulást.

Most a rosszabb eset van: a piaci bizonytalanság a forintot is lejtőre tette, a dollár 207,67 forintba kerül a bankközi devizapiacon, míg 2008-ban - hasonlóan magas olajár mellett - a 171,8 körüli szinten tartózkodott.

Az egyiptomi események elsősorban akkor hathatnak ki a magyar üzemanyagárakra, ha tartós geopolitikai átrendeződés elé nézünk, egyelőre azonban nem látni a történet végét. A benzin átlagára most  364 forint, a gázolaj literje 359 forintba kerül.